Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2018.

Унапређење сарадње са Националном гардом Охаја



 
Министар одбране Александар Вулин састао се данас са конгресменом САД бригадним генералом Стивеном Стајверсом из Националне гарде Охајо, који борави у посети Републици Србији.
 
Двојица саговорника разговарала су о наставку развоја билатералне војне сарадње, уз нагласак на сарадњу у оквиру Програма државног партнерства Србије и НГ Охајо, који траје више од 11 година.
 


Министар Вулин изразио је захвалност конгресмену Стајверсу за лични ангажман на решавању свих отворених питања, као и за залагање у оквиру Српског кокуса у Конгресу САД, уз велика очекивања да ће се, уколико ступи на дужност председавајућег Српског кокуса, маскимално залагати за унапређење билатералних односа Србије и САД у свим сегментима. Такође, он је захвалио на помоћи коју НГ Охајо пружа Србији кроз обуку и размену искуства припадника оружаних снага.
 
Тема разговора била је и политичко-безбедносна ситуација у региону, а министар Вулин истакао је принципијелни став Србије политици војне неутралности, развоју сарадње са свим кључним актерима међународне заједнице и развоју регионалне сарадње.
 


Министар Вулин нагласио је да Република Србија не прихвата, нити ће убудуће прихватити, трансформацију „Косовских снага безбедности“ у „Оружане снаге Косова“, што представља један од елемената који сасвим сигурно воде у негативном правцу, представљају грубо кршење свих досадашњих споразума и имају изразито негативан утицај на регионалну стабилност.
 
На крају састанка, министар одбране и конгресмен САД закључили су да сарадња Војске Србије и НГ Охајо значајно доприноси унапређењу оперативних и фунционалних способности оружаних снага двеју земаља и да ће обе стране наставити да унапређују капацитете кроз заједничке вежбе и обуку.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2018
mp4 (100,01 MB)
Састанак