Министарство одбране Републике Србије
 
22.05.2018.

Министар Вулин: Вучић се изборио за пензионере у закону




Министар одбране Александар Вулин учествовао је данас у наставку расправе о амандманима на Предлог закона о изградњи станова за припаднике снага безбедности по субвенционисаним ценама у оквиру Пете седнице првог редовног заседања Народне Скупштине Републике Србије.



У завршном делу данашње седнице, министар Вулин се посебно осврнуо на категорију војних пензионера, међу којима су и они који су дошли из бивших југословенских република, који су протерани на различите начине, који су се повлачили са својом војском.

- Исто тако имате значајан број војних пензионера који су радили на простору Србије, који су провели свој радни век овде, селили се са својим породицама тамо где им је Војска говорила да раде и једноставно нису могли да реше своје стамбено питање. Они су читаву своју каријеру провели мењајући место боравка, надајући се да ће систем урадити за њих оно што је обећано и да ће бар на крају бити трајно збринути и трајно решени. Многи од тих људи то нису остварили и скоро свакодневно срећем припаднике популације војних пензионера који су чекали стан по тридесет година – нагласио је министар одбране, додајући да је управо због тога сада велика ствар када се то деси и зато је важно да и они и њихове породице добију своју прилику.

Према речима министра Вулина, председник Републике Александар Вучић је инсистирао да пензиoнери уђу у овај закон.

- Они раније нису били обухваћени њиме, али на његово инсистирање војни пензионери су ушли у овај закон управо из тог разлога, јер је он правилно сматрао да тим људима мора да се захвали за све године које су провели радећи – нагласио је министар Вулин.

Одговарајући на посланичко питање, министар Вулин је истакао да ће и Лесковац бити обухваћен овим пројектом када локална сaмоуправа стави на располагање све што је потребно.



- Војска тражи 128 станова у Лесковцу, а сигурно и полиција има захтев, па постоји свако економско оправдање да то урадимо – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о односу према војним пензионерима, током данашње расправе, министар Вулин је подсетио да је у претходном периоду, враћен дуг војним пензионерима који је направљен у периоду када је одбијано да се поштује одлука Уставног суда, а Александар Вучић, тада као председник Владе, инсистирао је и преузео обавезу да се пронађе решење за те људе, да им се плати оно што им се дугује, али и да се избегну судови и судски трошкови.

- Александар Вучић је нашао начин да врати дугове који су други правили. Захваљујући таквој политици обнављамо војску, можемо да купимо и ремонтујемо мигове и све друге системе који су нам потребни, али можемо да се посветимо сваком човеку појединачно у структурама безбедности да мислимо и о његовом стану, и о школовању, лечењу, али и да водимо рачуна о томе какву униформу има, о ситним и о крупним стварима – нагласио је министар Вулин додајући да се тако понаша одговорна власт.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.05.2018
mp4 (34,66 MB)
Покривалица