Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2018.

Министар Вулин: Мир нам је животно важан




"Република Србија, као један од својих најзначајнијих задатака има опстанак српског народа ван својих граница. Баш зато, докле год Србију води Александар Вучић, Република Српска и њени грађани требају да знају да ће увек бити заштићени, чувани, подржани, а да ће обавезе које Република Србија има из Дејтонског споразума увек бити доследно спровођене", изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је предводио делегацију Министарства одбране на прослави Дана Војске Републике Српске и Дана 3. пешадијског (Република Српска) пука у Бањалуци.
 


"Мир који нам је свима животно важан, неопходан и потребан, као своју највишу сврху има опстанак Срба у Републици Српској и Срба у Босни и Херцеговини. Нама је мир неопходан, миру се радујемо, њему се надамо, због њега радимо, сигурни да ћемо само тако успети да сачувамо и Републику Српску и Србију, сигурни да ће Босна и Херцеговина постојати само као договор на основу Дејтонског споразума, као искрени договор и функционисање три народа и два ентитета. Тако Република Србија види овај простор и Република Србија је спремна да учини све да би се мир овде трајно задржао, јер мало је народа који као српски народ знају колико вреди мир и колико је скуп рат", нагласио је министар Вулин честитајући празник свим припадницима 3. Пешадијског (РС) пука и свим припадницима Војске Републике Српке, у нади да ће мир бити трајан, а успомене на славну и часну борбу вечне.
 


Према речима министра Вулина, у грађанском рату у Босни и Херцеговини, који српски народ није тражио и није изазвао, Војска Републике Српске је успела да сачува опстанак српског народа, да спречи завршетак геноцида и протеривања који се над њим вршио још од Првог, па и у Другом светском рату, и тако је Војска Републике Српске испунила своју историјску мисију, очувајући само постојање српског народа на овим просторима. Данас задатак опстанка српског народа имају грађани Републике Српске и има руководство Републике Српске.
 
Честитајући празник, председник Додик је подсетио на историјске околности значаја тог датума за Републику Српску.
 


- Да није било Војске Републике Српске, страдање нашег народа било би далеко веће и подсетило би на она некадашња страдања из Другог светског рата. Разлог зашто се српски народ овде борио на слободу стварајући своју државу и војску јесте управо то историјско сећање на страдање које је било масовно у прошлом веку. И зато Срби и савремене генерације, па и данас овде морамо да знамо да слобода зависи од тога да ли имам довољно респекта да бранимо своју слободу, а она се највише огледа кроз државу, а Република Српска је по свему држава – нагласио је председник Додик додајући да је 3. пешадиски пук (РС) важан фактор и представник српског народа у оружаним снагама.

Министар Вулин састао се и са председником Републике Српске Милорадом Додиком  у Палати Републике. Председник Додик је био заинтересован за пројекат, који је покренуо председник Србије Александар Вучић, у вези са изградњом јефтиних станова за припаднике безбедносних структура и најавио да ће тај модел применити и у Републици Српској. Министар Вулин и председник Додик су најавили и унапређење сарадње одбрамбених индустрија Републике Србије и Републике Српске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.05.2018
mp4 (229,32 MB)
Министар Вулин
11.05.2018
mp4 (221,06 MB)
Председник Додик
11.05.2018
mp4 (51,41 MB)
Састанак
11.05.2018
mp4 (123,17 MB)
Прослава
11.05.2018
mp4 (165,41 MB)
Министар Вулин о односима са Републиком Српском
11.05.2018
mp4 (135,05 MB)
Министар о улагању у Републику Српску
11.05.2018
mp4 (271,68 MB)
Председник Додик о сарадњи