Министарство одбране Републике Србије
 
10.05.2018.

Обележен Дан правне службе



У Дому Војске Србије у Нишу  обележен је Дан правне службе, која је за свој дан узела 10. мај 1864. године, када је у Србији донет Војни судски законик.
 
Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милисав Симовић, секретар Mинистарства Зоран Лазић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић  и представници правосудних органа, јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије.
 


Потпуковник Иван Димић, председник Првостепеног војног дисциплинског суда у Нишу, домаћин свечаности, оценио је овом приликом да се правна струка у Министарству одбране и Војсци Србије поново развија.
 
"Од почетка стварања савремене Србије, другог устанка 1815. године и стварања српске војске, паралелно се развијала и законодавна активност, пратећи савремене тенденције тадашње Европе. У складу са тим тенденцијама, 1839. године се доноси Закон војни, а 1864, на данашњи дан и Војни судски законик. Како се војна правна служба развијала, 1875. године је донета Уредба о војној дисциплини, а 1899. и Закон о војним дисциплинским судовима. Са развојем војске, развијала се и њена правна служба, чему су немерљив допринос дали њени официри и цивилна лица, све до укидања војног правосуђа 2004. године и значајног одлива кадра. Ипак, гледајући млађе колеге, могу да приметим да се правна служба враћа на место које јој припада", рекао је потпуковник Димић. 



Честитке припадницима правне службе упутили су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић

Током данашње свечаности приказан је петнаетоминутни филм о историји ове службе, који је припремио Првостепени војни дисциплински суд у Нишу, а најбољим припадницима службе су додељене пригодне награде и изречене похвале.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА