Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2018.

У Скупштини Србије сет закона из области одбране



У Великој сали Дома Народне скупштине данас се одржава Четврта седница Првог редовног заседања Скупштине на чијем је дневном реду сет предлога закона из области одбране.

Пакет закона посланицима на данашњем заседању представио је министар одбране Александар Вулин, а образлажући законе из области одбране, позвао је посланике да подрже напоре Владе и Министарства одбране да се усвајањем закона додатно унапреди систем одбране у свим њеним сегментима.

У уводном излагању, министар Вулин је истакао да је ангажовање припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама УН и ЕУ значајан елемент спољне политике и да учешћем у мултинационалним операцијама наша земља показује да је активан чинилац очувања међународног мира и безбедности и на тај начин јача свој углед у међународном окружењу. На овај начин и Војска Србије јача властите одбрамбене капацитете и штити националну безбедност. Он је додао и да је Предлогом Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години планирано задржавање достигнутог нивоа ангажовања.

Према његовим речима, Министарство одбране је, у складу са расположивим капацитетима и материјално-финансијским средствима, у 2018. години планирало наставак ангажовања у пет мировних операција Уједињених нација у Конгу, на Кипру, Либану,на Блиском истоку и у Централноафричкој Републици, као и у четири мултинационалне операције Европске уније - две у Сомалији (ATALANTA и EUTM Somalia), једна у Централноафричкој Републици (EUТM RCA) и једна у Малију (EUTM Mali).

Министар одбране је, такође, нагласио и да Предлог Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години садржи и једну операцију ЕУ за управљање кризама, у којој Војска Србије до сада није учествовала, а то је операција у Медитерану, која је покренута са циљем ублажавања последица и решавања миграторне кризе у Европи.

Указујући на њен значај, министар Вулин је оценио да, имајући у виду да се Србија налази на једној од главних рута великог таласа миграната, кроз потенцијално учешће у наведеној операцији наставићемо да делујемо као одговоран члан међународне заједнице и пратимо актуелна дешавања у ширем региону и планове међународне заједнице у циљу решавања, односно ублажавања ефеката мигрантске кризе у Европи.

У наставку излагања, министар одбране је додао и да је поменутим Предлогом Годишњег плана изражена и спремност Министарства одбране и Војске Србије да у случају потребе ангажују своје припаднике у операцијама хуманитарног карактера, а ангажовање у конкретној мисији би зависило од позива међународне организације, регионалне иницијативе чији је Република Србија члан или државе коју је задесила природна катастрофа, техничко-технолошка и друга несрећа, али и расположивих ресурса Министарства одбране и Војске Србије.

Министар Вулин је подсетио да, тренутно, у укупно девет мултинационалних операција УН и ЕУ ангажовано 328 наших припадникa, а да је у 20 мултинационалних операција Уједињених нација и Европске уније у 2018. години планирано ангажовање на истом нивоу као претходне године.

Говорећи о финансијским средствима, министар Вулин је истакао да потребна финансијска средства за реализацију Предлога Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години износе 2.337.072.000,00 динара, а од наведеног укупног износа, за потребе учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије потребно је 2.270.813.000,00 динара. Министарство одбране је, према његовим речима, обезбедило 1.755.339.000,00 динара, а разлика од 515.474.000,00 динара биће обезбеђена надокнадама које ће УН уплатити Министарству одбране на име учешћа у мултинационалним операцијама у 2018. години.

Говорећи о Предлогу закона о војном образовању, минстар Вулин је истакао да је он од великог значаја за систем одбране, јер како је додао, како будемо образовали будуће официре, подофицире, таква ће нам бити и војска.

Како је истакао, на област војног образовања тренутно се примењује Закон о војним школама и војним научноистраживачким установама, донет 1994. године, па је зато потребан закон о војном образовању, да би усвајањем овог прописа који уређује специфичност војног образовања довршили процес усклађивања прописа и војношколске установе војног система би могле да постану интегрални део образовног система наше земље.

Говорећи о Закону који се односи на функционисање Безбедносно-информативне агенције, министар Вулин је истакао да је тај закон неопходно донети у циљу очувања постојећег радно-правног статуса припадника Агенције и ради усклађивања са усвојеним новим законима.

Образлажући предлоге Закона о изменама и допунама Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије, министар Вулин је истакао да су они резултат претходних анализа у примени Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије, који су донети крајем 2007. године, са изменама и допунама које су усвојене 2009. и 2015. године. Он је додао да би се усвајањем ових закона обезбедило ефикасније функционисање система одбране и извршавање функција и задатака Војске Србије. Посебна пажња стављена је, како је додао, на одредбе које се односе на побољшање материјалног положаја професионалних припадника Војске и подизање њиховог стандарда.

Министар је, такође, говорећи о Предлогу закона о производњи и промету наоружања и војне опреме истакао да је реч о једном од закона од суштинске важности, јер је важећи закон у овој области донет 1996. године и уређује производњу и промет наоружања и војне опреме у земљи као делатност од општег интереса. Основни разлози за доношење новог закона су, како је истакао министар Вулин, успостављање стабилног контролног механизма у производњи и промету наоружања и војне опреме, а ту је и дефинисан услов и начин формирања групација одбрамбене индустрије Србије, што је од стратешког значаја за наше друштво.

Данашњој седници присуствују министри у Влади Србије, представници БИА, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.04.2018
mp4 (107,66 MB)
Обраћање министра Вулина