Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2018.

Свечано отворен Центар Министарства одбране Вождовац



Поводом обележавања Дана Војске, у Општини Вождовац одржана је свечаност на којој је заменик градоначелника Града Београда Андреја Младеновић предао на употребу нове просторије Центра Министарства одбране Вождовац.
 
Свечаности су, осим председника Општине Вождовац Александра Савића и начелника Регионалног центра Министарства одбране Београд пуковника Драгана Стојчића, присуствовали представници Града Београда, центара Министарства одбране, локалне самоуправе и великих техничких система с којима Регионални центар Београд има дугогодишњу и веома успешну сарадњу.
 
Истичући да је Град Београд овом приликом још једном показао да се однос државе и локалне самоуправе према Војсци последњих година мења на боље, заменик градоначелника Града Београда Андреја Младеновић је свим припадницима Војске честитао празник и пожелео још боље услове живота и рада.
 
- Да је Војска стуб ове државе последњих година истичу сви нивои државне власти, од председника и врховног команданта, преко Владе, све до локалне самоуправе. То показује и да је однос општина према војсци и обавезама у области одбране изузетно важан и да није случајно што су припадници Војске некада били присутни у свим локалним самоуправама. После извесног прекида и свега онога што се догађало последњих деценија, дошло је до извесног застоја у тим односима, које сада поново подижемо на потребан ниво. Један од центара Министарства одбране којем смо у протекле две године поклонили посебну пажњу свакако је и Центар у Вождовцу, који сада добија значајно боље услове за рад. Град је, са својим општинама, добио извесне обавезе, посебно у ванредним условима и одбрани од елементарних непогода, па нас у том погледу очекују многобројни послови које ћемо у сарадњи с војском, полицијом и локалном самоуправом, свакако веома ефиксно извршити. Кад је о Вождовцу реч, сада имамо један нов, потпуно прилагођен простор који омогућава да Центар Министарства одбране Вождовац испуни све задатке који се пред њега постављају. Доласком у тај центар регрути ће сада моћи да стекну другачију, знатно бољу слику о снази државе и њене војске и да се осете потребним и значајним за народ и државу којој припадају, поручио је Младеновић.
 
Изражавајући задовољство што ће запослени у Центру на Вождовцу убудуће имати значајно боље услове за рад, председник Општине Вождовац истакао је да локална самоуправа у вождовачкој општини пословима одбране последњих неколико година поклања значајну и с правом заслужену пажњу.
 
- Свакако да запослени на пословима одбране, баш као и сви други у локалној самоуправи, заслужују квалитетне услове за рад, на нивоу времена у коме живимо. Ако пре две године такве услове нисмо могли да им створимо, сада је и то испуњено и с поносом могу да кажем да смо уз помоћ Града Београда у ситуацији да баш за Дан Војске на употребу предамо нове и савремено опремљене просторије у којима ће запослени са задовољством моћи да приме све оне који се ту, у Центру, први пут сусрећу с војном обавезом и Војском Србије, рекао је Савић.
 
Захваљујући представницима Града Београда, Општине Вождовац и Секретаријату за имовину, уз чију помоћ и сарадњу је уређен нови Центар Министарства одбране, пуковник Стојчић је истакао да су послови које обављају регионални и локални центри Министарства одбране изузетно значајни и да се управо у њима одвија први сусрет младих људи с војском и обавезама у домену одбране.
 
- Зато је изузетно значајно какви су услови у којима раде запослени у тим центрима. Прва слика о Војсци и Министарству одбране стиче се у локалним центрима Министарства одбране. ту се млади људи уписују у војну евиденцију, распитују за војне школе и добровољно служење војног рока, сазнају прве податке о војсци и обавезама које их очекују као припаднике резервног састава. Зато је обавеза свих нас, како припадника војске, тако и надлежних у држави и друштву, локалне самоуправе и великих техничких система, да услови живота и рада запослених у тим центрима буду на оном нивоу који заслужују својим радом и значајем послова које обављају, рекао је пуковник Стојчић.      
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА