Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2018.

Вучић: Биће реципрочних мера




– Колико сам разумео, њему је забрањен улазак због изјава које је давао. Ја бих желео и волео да то није случајно. Волео бих да неко у Европској унији не уводи вербални деликт и право да арбитражно просуђује да ли му се неко свиђа или му се неко не свиђа, да ли му се допада нечије мишљење или му се не допада нечије мишљење – рекао је председник упитан да прокоментарише недавну забрану уласка министру одбране Александру Вулину у Хрватску.

Он је подсетио да је дао реч да 100 дана неће изрећи ни једну лошу реч и да ће се држати тога.

– Србија како суверена и као независна земља сасвим сигурно ће реаговати реципрочним мерама, о чему ће одлуку донети Влада Србије на својој наредној седници. Што се нас тиче, ми ћемо наставити да покушавамо да градимо боље односе – рекао је председник Вучић, истакавши да је тог дана он требао да прими више представника хрватске државе и одређених удружења, а они то нису хтели да ураде.

Председник Вучић је истако да се стиче утисак да се Србима брани да говоре о Јасеновцу, стратишту најстрашнијих и најјезивијих злочина у претходних 100 година на простору бивше Југославије.

– Али ако је то тако и ако Срби не могу да посете своја стратишта и ако не могу чак ни имена оних који су тамо изгинули да буду уписана, онда ћемо ми разматрати да у Србији урадимо посао који нисмо били у стању да систематски урадимо још од Другог светског рата, а то је да попишемо жртве и Јадовна и Пребиловаца и Голубњаче и Јасеновца, као и све друге жртве и да овде направимо музеје холокауста, музеје који би говорили о стравичном страдању српског народа – рекао је Вучић, додајући да је српски народ јединствен на Балкану по томе што не бежи од тога да говори о злочинима које су припадници нашег народа починили.

– Влада ће сасвим сигурно донети реципрочне мере. Не мислите ваљда да је могуће да шиканирате и понижавате представнике Владе? – упитао је председник, додавши да Србија увек доноси реципрочне мере, али да никада није ништа прва изазвала.

Он је истакао да Хрватска није задовољна како је у Србији осуђено понашање Шешеља, а реч је о догађају који нису видели, али који је свако осудио, док је, с друге стране,  Хрватска забранила кретање министра у српској Влади јер им се не свиђа то што он говори.

– Није Александар Вулин рекао да сам ја тај који одлучује о суверенитету Хрватске, него је рекао да сам ја тај који може да му каже да не иде у Хрватску, а не неко други. Није му на памет пало нити је икоме пало на памет да некоме може да падне на памет да некоме забрањује улазак у Хрватску. Замислите да нама падне на памет да забранимо улазак неком хрватском министру да уђе у Србију јер нам се не свиђају његове изјаве – рекао је председник, истичући да је реципроцитет нешто што се очекује, јер држава и њени механизми постоје да би се, пре свега, показало и елементарно поштовање према сопственој држави.

– Морате да покажете да постојите као држава, у противном, држава вам не треба – закључио је председник Републике.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.04.2018
mp4 (192,4 MB)
Изјава председника Вучића