Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2018.

Представљен мултимедијални водич кроз поставку Војног музеја




Поводом Дана Војске Србије и 140 година постојања Војног музеја у тој установи данас је представљен мултимедијални водич кроз сталну музејску поставку намењен корисницима мобилних телефона и таблета.
 
Мултимедијални садржаји ће сада моћи бесплатно да се прегледају на мобилним уређајима са Андроид и ИОС оперативним системима након преузимања с мобилних платформи.
 
Представљајући својеврсни аудио - видео водич, Горан Гајић, представник фирме "Квантум тим", која је донирала и дизајнирала апликацију, рекао је да је реч о платформи којом његова фирма умрежава институције културе у региону.
 
- Овим пројектом Војни музеј је добио своје место на мапи културног наслеђа региона југоисточне Европе, због чега смо врло поносни, рекао је он и додао да се нада како ће пројекат бити и развијан а да је актуелно решење веома модерно али истовремено и једноставно за руковање.
 
- На ЛЦД монитору се добијају упутства о начину коришћења, систем је веома напредан и лако се преузима и користи, што је веома битно јер, како је истакао, Војни музеј има веома значајну улогу, обухвата део историје српског народа виђену кроз борбу за независност и располаже веома вредном збирком коју треба приближити посетиоцима.
 
Потпуковник Миодраг Секулић, задужен за информатичко-техничку подршку у Војном музеју, истиче да је водич засад доступан на српском,  енглеском и немачком језику али да ће ускоро бити и на француском, а да је у току и његово превођење на италијански, руски и кореански језик и све би требало да буде комплетирано до Дана Војног музеја, 22. августа.
 
- Наше 53 сале подељене су на 20 целина које апликација препознаје уз помоћ посебне технологије и увек ћете добити праве информације о експонату или целини у чијој близини се налазите. Кретање путањом сталне поставке, која је дужа од 800 метара, сада ће бити знатно атрактивније и садржајније,  јер ће вам, када се нађете у близини одређеног експоната, уређај сигнализирати да постоји садржај који се на њега односи, појашњава потпуковник Секулић и додаје да аудио секвенце прати и текстуални део који се може прегледати на уређају.
 
Након данашње промоције уприличен је и бесплатни обилазак сталне музејске поставке као и изложбе "Српско-турски ратови 1876-1878. и стицање независности Кнежевине Србије" у галерији Војног музеја.