Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2018.

Променадни дефилеи војних оркестара у Крагујевцу и Ваљеву




Поводом Дана Војске Србије, Репрезентативни оркестар Гарде, на радост житеља Ваљева, у том граду је приредио променадни дефиле. 

Војни музичари, уз звуке познатих композиција, продефиловали су од угла улица Кнеза Милоша и Поп Лукине, поред споменика Војводи Живојину Мишићу, до Дома културе, праћени аплаузима и погледима пријатно изнанеђених Ваљеваца,  који нису штедели комплименте за своју Војску. 

Оркестар, којим је дириговао мајор Небојша Стоиљковић, маестрално је извео програм у коме су место нашли и познати српски маршеви међу којима "Милош Обреновић", "На Дрину",  "Милош Велики", као и Марш краљеве Гарде. 



Диригент каже да људи углавном, где год да оркестар гостује, топло поздраве војне музичаре,  јер немају често прилику да их виде.
 
- Војни оркестар Гарде је један од три војна ансамбла у Србији, нема нас много, а гледаоци обично најбоље реагују на марш "На Дрину", који је једна од наших најбољих композиција - каже мајор Стоиљковић и потврђује да је њему "посебно драг" Марш краљеве гарде, који су данас пред Ваљевцима извели два пута.

Потпуковник Зоран Смиљанић, командант Другог центра за обуку Копнене војске у Ваљеву, истиче да му је посебно драго због топлог пријема код грађана променадног дефилеа, уприличеног поводом Дана Војске Србије.

- Ово је добра прилика за промоцију Војске по градовима Србије и доказ да такви догађаји нису намењени само за велике градове, као што су Београд или Ниш - каже потпуковник који је искористио прилику да свим припадницима, али и грађанима честита Дан Војске Србије, 23. април.



Ваљевка Милена Јанковић је са децом уживала у својеврсном концерту војних музичара. Каже да јој све прелепо изгледа.

- Први пут присуствујемо оваквом догађају и веома сам задовољна. Задовољан је и њен четворогодишњи син Марко који "маршира" поред војних музичара и шаље им пољупце.

Јасмини из Ваљева најбољи пријатељ свира у ансамблу.

 - Дивно је, осећам се свечарски и мислим да је ово заиста права прилика да се придружим честиткама свим грађанима Србије за Дан Војске.

Војно лице у пензији, Ваљевац, Цветко Стојковић каже да му срце игра као добош који управо слуша, док гледа војне музичаре.

- Имам 84 године и драго ми је да присуствујем овом дивном догађају. Некад смо славили 22. децембар, а сада 23. април. Који год да је датум, срећан сам што Војска има свој дан када треба да грађанима покаже своје најлепше лице - каже пензионер.



Дивна Поповић је из Београда, случајно је у Ваљеву и каже да није ни сањала да би могла да присуствује овако дивном догађају.

- Заиста сам одушевљена, иако ми није први пут да гледам овакав дефиле. Било би лепо да по унутрашњости војни музичари свирају и чешће -  каже Београђанка која припадницима Војске Србије упућује најсрдачније честитке за њихов празник.

Нестор, Јован и Виктор су средњошколци. Шеснаестогодишњаци су пријатно изненађени како уживо звуче војни дувачи.

- Изгледа као на правој паради и никад нисмо имали прилику да присуствујемо таквом догађају.
 
Кажу да им се допада традиционална српска музика, корачнице и маршеви и да би могли то да слушају и у слободно време, баш као и  диџејеве и музику њиховог времена. "Пале" су и фотографије које ће, како истичу, већ за неколико минута бити подељене на друштвеним мрежама.



Гордана је Ваљевка и каже да јој "срце игра невиђено" док слуша војне музичаре.

- Пратимо их целом дужином, још од фонтане, где год они - ту и ми, не можемо да их напустимо. Најежим се кад чујем ове звуке,  каже и додаје да воли војску јер јој је и отац био војно лице и "све јој се враћа",  док ово слуша. Истице да би ишла и у војску "да је била отворена за жене у оно време". 

Грађани Крагујевца су такође данас уживали у "војној музици”, коју је за њих изводио Војни оркестар Ниш. Пешачком зоном у центру града ориле су се песме, али и аплаузи окупљене публике, која није крила своје одушевљење.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.04.2018
mp4 (94,34 MB)
Дефиле у Ваљеву
21.04.2018
mp4 (45,58 MB)
Изјава пoтпуковника Смиљанића
21.04.2018
mp4 (99,08 MB)
Дефиле у Крагујевцу
21.04.2018
mp4 (61,54 MB)
Изјава капетана Орловића
21.04.2018
mp4 (108,55 MB)
Изјаве грађана