Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2018.

Премијера филма "Војне корачнице"




 
Премијера филма "Војне корачнице", у продукцији Војнофилмског центра "Застава филм", данас је организована на Војној академији.
 
Пројекцији најновијег двадесетоминутног остварења српске војне филмске куће присуствовали су начелник Управе за организацију генерал-мајор Слађан Ђорђевић, начелник Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан, представници Универзитета одбране и кадети Војне академије.
 
Директор Војнофилмског центра "Застава филм" потпуковник Горан Иконић подсетио је да та кућа ове године обележава седам деценија постојања те да је  филм "Војне корачнице" трећи који се ове године премијерно приказује.
 - Нећу вам говорити о значају војних песама у изградњи и јачању борбеног морала, на који мало шта тако ефектно делује као корачница, и овај филм је управо урађен да би се указало на значај војничке песме. Одлучили смо да га прикажемо на Војној академији будућим официрима Војске Србије како би могли у даљим каријерама да користе песму као моћно оружје у изградњи и јачању војног колектива - рекао је директор Застава филма.

Екипу која "потписује" филм предводи редитељка Драгана Милошевић, сценаристи из Управе за људске ресурсе Генералштаба су мајор Саша Јанковић и потпуковник Јевта Вуловић, монтажер Марко Драгишић, директор фотографије Жарко Пекез, организаторка Александра Живковић, док су за дизајн звука задужени Немања Живковић и Милош Миљковић.
 Након Пројекције похваљени су и сарадници и учесници у пројекту међу којима и композитор марша "Хеј војници ваздухопловци", Јован Адамов,  диригент Ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" Павле Медаковић и представници јединица које су учествовале у реализацији филма.
 
Војне корачнице су врста борбених песама писаних у парном такту и енергичном, чврстом ритму. Мелодија је наглашена тако да ствара складан ритам с кораком и на тај начин усклађује корак целе јединице. Суштина и садржај војних корачница одређени су историјским условима појединих епоха, карактером војски, напредношћу или назадношћу њихових задатака, као и националним особинама и музичком културом народа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.04.2018
mp4 (99,38 MB)
Премијера филма "Војне корачнице"