Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2018.

Почела мултинационална командно-штабна вежба Викинг 18




Oтварaњeм издвојеног командног местa у Републици Србији, данас је у касарни „Бањица 2“ у Београду, започела мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 18“.Циљ вежбе је да унапреди обученост учесника (Војске, Полиције и цивилних организација) за реаговања у садашњим и будућим мултидимензионалним кризним ситуацијама и мировним операцијама.

Отварајући издвојено командно место у Центру за обуку путем симулација, официр одговоран за планирање вежбе и вршилац дужности начелника Управе за обуку и доктрину, пуковник Бошко Зорић изразио је задовољство што након дугих и опсежних припрема, отпочиње фаза извођења вежбе, коју организују Оружане снаге Краљевине Шведске, а у сарадњи са Оружаним снагама САД, као земље подршке. 

– Република Србија, по други пут организује издвојено командно место. Ово је вежба на три нивоа, мултинационална је и мултифункционална. Њен концепт подржава планирање и извођење мулинационалне операције подршке миру у нестабилном окружењу, базираном на свеобухватном приступу, фокусирање на сарадњи и координацији са свим релевантним актерима у зони операције, унутар њихових надлежности и складу са мандатом мисије УН – рекао је пуковник Зорић  који је, у име припадника Војске Србије, пожелео добродошлицу припадницима оружаних снага САД, Шведске, Аустрије, Македоније, БиХ, Јерменије, Казахстана, Молдавије, као и представницимa међународних и домаћих организација. 

Официр за планирање вежбе је истакао да је заједничким радом потребно остварити циљеве вежбе међу којима је споменуо унапређење способности команде мултинационалне бригаде, цивилних организација и полиције за штабни рад и командовање и контролу снага у мултинационалном оперативном окружењу, унапређење кооперативности и интероперабилности између партнера и регионалне војно-војне и цивилно-војне сарадње али и промоцију разумевања, поверења и сарадње међу регионалним земљама учесницима вежбе, међународним организацијама, невладиним и владиним националним организацијама.

Руководилац вежбе и начелник Центра за обуку путем симулација, који данас обележава осам година постојања, пуковник Мичо Бранковић, представио је сценарио и главне догађаје и подсетио да је реч о највећој командно-штабној дистрибуираној вежби која се организује у свету, у којој учествују представници 61 земље.

– Главно командно место је у Шведској а изводи се и на издвојеним командним местима, у Србији, Бугарској, Ирској, Финској и, први пут ове године, у Бразилу.  Ове године укупан број учесника у свету је три хиљаде, док је код нас учешће узело 108 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције и владиних и невладиних организација – рекао је пуковник Мичо Бранковић. 

Вежба „Викинг 18“, која траје до 26. априла једна је од највећих међународних вежби на којима је до сада учествовала Војска Србије. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.04.2018
mp4 (291,96 MB)
Пуковник Зорић
16.04.2018
mp4 (110,83 MB)
Пуковник Бранковић