Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2018.

Информисање страних војних представника о питањима из надлежности Сектора за политику одбране




У Анекс сали Дома Гарде на “Топчидеру“ данас је одржано информисање страних војних представника акредитованих у Републици Србији о питањима из надлежности Сектора за политику одбране Министарства одбране.

Реч је о активности која је предвиђена годишњим планом сарадње са страним војним представницима акредитованим у нашој земљи за текућу годину, која је проистекла из захтева војно-дипломатског кора и Београдске асоцијације аташеа. Данашње информисање окупило је 36 изасланика одбране, а о великом интересовању за овај догађај сведочи и присуство представника земаља који покривају Републику Србију на нерезиденцијалној основи – изасланика одбране Белгије, Холандије и Јапана.

Информисањем је руководио в.д. помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, а  данашњем скупу присуствовали су и начелник Управе за организацију генерал –мајор Слађан Ђорђевић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић, в.д. начелника Управе за стратегијско планирање пуковник Драган Татомир, као и директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима пуковник Катарина Штрбац.

На почетку излагања, помоћник министра генерал Мојсиловић осврнуо се на Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране Републике Србије који у основи дефинишу политику одбране наше земље. Он је, такође, истакао да Република Србија остаје привржена унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности, као и активном доприносу у оквиру регионалних форума за сарадњу на простору Југоисточне Европе.Према његовим речима, ако посматрамо опредељење политике одбране Републике Србије, основни циљеви се огледају у ефикасном систему одбране, миру и повољном безбедносном окружењу и интеграцијама у европске безбедносне структуре, као и учешћу у одређеним међународним, не само војним, него и политичким организацијама.

У складу са резолуцијом Народне скупштине, додао је помоћник министра генерал Мојсиловић, Република Србија је посвећена војној неутралности, уз убеђење да је то права мера односа са свим заинтересованим странама и сходно томе, Министарство одбране ће наставити да води балансирану политику одбране. Када је реч о спољној политици Републике Србије, нагласио је он, балансирана одбрамбена политика Министарства одбране, реализује се кроз међународну сарадњу са великим бројем земаља.

Говорећи о актуелном процесу реорганизације у Министарству одбране, генерал Ђорђевић је истакао да је он започет 2013. године, када је Влада покренула пројекат реорганизације јавне управе, са циљем рационализације, смањења буџетских корисника.

Према његовим речима, након анализе недостатака у пређашњој организацији, ефекти реорганизације у Министарству одбране огледају се у формирању Сектора за цивилну одбрану и припреме одбране, чиме ће се успоставити капацитети за обучавање грађана у рату и ванредном стању. Уз то, оптимизоваће се организација војноздравствених установа, објединиће се образовна и дела научно-истраживачких установа у оквиру Универзитета одбране, формираће се организациона јединица за заштиту тајних података, објединиће се музејске делатности у оквиру Сектора за људске ресурсе, централизовати сви заједнички послови на нивоу организацијских целина које су потчињене директно министру одбране и рационализоваће се бројно стање у Министарству одбране.

Пуковник Штрбац, у оквиру свог излагања истакла да је Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима надлежна за обједињавање послова европских интеграција и управљање пројектима. Она је истакла да у функцији остваривања основног спољнополитичког приоритета да постане пуноправна чланица ЕУ, Република Србија је спремна да спољну безбедносну и одбрамбену политику, у највећој мери, усклађује са позицијама и деловањем ЕУ у свим најважнијим питањима глобалног европског и регионалног карактера. Кроз процес европских интеграција, додала је пуковник Штрбац, Република Србија је, између осталог, изразила спремност да изграђује капацитете и способности система националне безбедности.

Изасланик одбране Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер, у име страних војних представника захвалио је Министарству одбране на овој веома информативној и корисној активности. Уз питања, коме је био посвећен завршни део данашњег информисања, изасланици одбране су такође указали и на значај континуитета сусрета и правовременог информисања о најважнијим активностима у систему одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА