Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2018.

Министар Вулин: Немамо само заједничку прошлост, већ и будућност





- Данас се овде нису окупили само љубитељи Толстоја и Достојевског. Овде се нисмо oкупили зато што нас једино повезује прошлост, ма колико била славна, велика и одређујућа. Ми смо се oкупили зато што Република Србија и Руска Федерација имају заједничку будућност. Зато што имамо конкретне економске и политичке интересе, зато што разумемо једни друге и зато што видимо заједничку будућност, рекао је министар одбране на свечаном отварању пeте Мeђунaрoдне приврeдне излoжбе „EXPO-RUSSIA SERBIA 2018“ и пeтог „Бeoгрaдског пoслoвног фoрума“, који се од 14. до 16. марта одржавају у хoтeлу „Meтрoпoл Палас“.

Вулин је истакао да односи првих људи наших земаља, председника Републике Србије и врховног команданта оружаних снага Александра Вучића и председника Руске Федерације и врховног команданта оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина, значајно подстичу сарадњу.

- Односи разумевања и поштовања значајно унапређују нашу сарадњу. Министарство одбране Србије активно сарађује са Министарством одбране Руске Федерације. Војнотехнички споразум се спроводи до последњег договореног слова и Србији веома значи подршка која омогућава да наша армија буде снажнија и развијенија. Степен будућег развоја наших оружаних снага, који произлази из војнотехничке сарадње, није нешто што би земља наше величине могла да плати. Управо због тога, још једном хоћу да кажем, ми смо овде због будућности, не због наших односа из прошлости. Сарадња између наших земаља и наших народа никада не може да се сведе само на уобичајену флоскулу о традиционалним везама словенских и православних народа. Ми то јесмо, али ми смо народи будућности, народи који хоће да се развијају, да расту, да чувају слободу и независност своје земље. Зато је ово скуп људи који гледају у будућност. Наше везе су у будућности, истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, Република Србија је војно неутрална земља и тако ће наставити да се понаша.

- Захвални смо свима који нашу неутралност разумеју и поштују, али врло добро знамо да ће наша неутралност и наша политика бити истински поштована само ако будемо економски, војно и политички јаки. Захваљујем свима данас на великом интересовању, на надама које буде наши пословни људи када сарађују и пожелео бих успешан рад свим нашим драгим гостима и поручио да се осећају као код куће, закључио је министар Вулин.

Циљ изложбе је јачање трговинских веза и стратешког партнерства Србије и Русије, укључујући земље Југоисточне Европе. Изложба се одржава уз подршку Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, бројних министарстава Руске Федерације и Републике Србије, Трговинског представништва Русије у Србији, Амбасаде Русије у Србији, Амбасаде Србије у Русији, Трговинско-индустријске коморе Русије, Привредне коморе Србије и Руског центра за науку и културу у Србији „Руски дом“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.03.2018
mp4 (236,21 MB)
Обраћање министра Вулина
14.03.2018
mp4 (123,89 MB)
Отварање