Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2018.

Потписан План билатералне војне сарадње са Уједињеним Краљевством Велике Британије и Северне Ирске



Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић и изасланик одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске пуковник Сајмон Фицгибон потписали су План билатералне војне сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране УК Велике Британије и Северне Ирске за 2018. годину.
 
На састанку је констатовано да је билатерална војна сарадња значајно интензивирана у претходне три године. Размењени су ставови о модалитетима и перспективама сарадње у области одбране у наредном периоду, са посебним акцентом на заједничкој обуци и вежбовним активностима.
 
Министарство одбране Републике Србије опредељено за наставак развоја војномедицинске, војнообразовне и војно-војне сарадње, као тежишних области, истакао је пуковник Ранковић и указао на значај размене посета високог нивоа, којима се дефинишу стратегијске смернице и даје посебан импулс даљем унапређењу билатералне сарадње у области одбране у целини.
 
Пуковник Фицгибон се сагласио да је билатерална војна сарадња двеју земаља значајно унапређена у претходном периоду, те да је евидентан њен узлазни тренд, како у квантитету, тако и у квалитету рализованих активности. Он је пренео спремност за наставак британске подршке војном образовању свих нивоа, као и у обуци инструктора припадника и јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА