Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2018.

Завод „Мома Станојловић“ ускоро регионални центар за одржавање Ербасових хеликоптера



- Завод „Мома Станојловић“ биће регионални центар за одржавање "Ербасових" хеликоптера, изјавио је министар одбране Александар Вулин након данашњег састанка са Цезаром Санчезом Лопезом, потпредседником компаније „Ербас“ за југоисточну Европу и Израел.
 
- Веома смо задовољни нашом сарадњом и, када је у питању набавка хеликоптера Х145м, све иде по плану и до краја године очекујемо два хеликоптера - један за Министарство одбране а други за Министарство унутрашњих послова - рекао је министар Вулин и додао да је посебно значајно што се сарадња с реномираном компанијом диже на један виши ниво.
 
Завод „Мома Станојловић“ ће у будућности имати способност и могућност да постане регионални центар за одржавање Ербасових хеликоптера али и за одржавање наших "газела" и биће у стању да значајно развије своје капацитете. То значи усвајање нових технологија и знања, запошљавање људи и наш излазак на трећа тржишта. Завод на тај начин заиста може да каже да ће имати сигурну будућност и то је оно што је за нас најважније, јер ви можете да купите хеликоптере, као и авионе, али да освојите технологију и да научите како се одржавају, како се с њима ради и зарађује на томе, то можете да урадите само на овај начин и зато је то за нас од огромног интереса - рекао је министар одбране Александар Вулин.
 
Он је подсетио да је Министарство одбране наручило шест хеликоптера а три Министарство унутрашњих послова.
 
- Имаћемо четири борбена хеликоптера а два ће бити намењена за трагање и спасавање. Сви ће бити опремљени најмодернијом техником, купили смо изузетан нападачки систем а биће опремљени и делом нашег наоружања. Управо радимо и договарамо се с немачким техничарима како да се поставе одређени типови нашег наоружања, на пример митраљеска гондола 12,7 и како да се поставе одређени бацачи невођених ракета од 80 мм - рекао је министар Вулин.
 
Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе истакао је да је један од озбиљних бенефита за Србију у овом послу технолошка сарадња коју имамо са "Ербасом".
 
- Они су једна од две највеће компаније у авио индустрији у свету и технологије којима располажу су на највишем нивоу а то је веома велика ствар за Одбрамбену индустрију Србије и генерално српске одбрамбене технологије - да се укључе у списак добављача и носилаца такве врсте технологије, да можемо да радимо и испоручујемо делове и компоненте и будемо део технолошке подршке тог система, рекао је Милорадовић и додао да се "пакет" остварује интензивно, и док се производе хеликоптери, врше се одговарајуће припреме у Заводу „Мома Станојловић“.
 
Он је казао да инвестиције које је Влада Србије издвојила прошле године - да се капацитети „Моме Станојловића“ подигну на одговарајући ниво, иду у том правцу.
 
 - То је нешто што што ће бити велика ствар не само за „Мому Станојловића“ већ за ваздухопловну индустрију Србије, јер ће технологије које се успостављају имати веома широку примену, а након сертификација, Завод ће бити овлашћени центар за ремонт хеликоптера "газела",  а то је прилично велика флота која лети широм света - рекао је в.д. помоћника министра и додао да је можда још значајније то што ће „Мома Станојловић“ бити сертификован да производи делове за "Ербасов" програм, пре свега хеликоптерски. 
 
Састанку с високим представиником "Ербас" групе присуствовали су и командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.03.2018
mp4 (173,54 MB)
Изјава министра Вулина
08.03.2018
mp4 (200,78 MB)
Изјава Ненада Милорадовића
08.03.2018
mp4 (43,68 MB)
Састанак