Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2018.

Састанак министра одбране са амбасадором Руске Федерације



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији Александром Чепурином.

У срдачном и пријатељском разговору посвећеном темама даљег развоја војнотехничке и војно-војне сарадње између двеју братских земаља, министар Вулин је изразио задовољство недавном посетом Москви и посебно захвалио на принципијалној подршци Руске Федерације напорима Републике Србије да мирним путем и политичким средствима реши сва отворена питања на Косову и Метохији и очува свој територијални интегритет и суверенитет.



Истакавши да је задовољан постигнутим нивоом војноекономске сарадње, министар одбране је нагласио да је опремање Војске Србије савременим наоружањем од стратешке важности.

- Захвални смо руској страни, а посебно министру Шојгуy за донацију и одобрење бесплатне обуке за пилоте Војске Србије који ће летети на авионима МиГ-29. Такође, захвални смо Руској Федерацији за помоћ у средствима војне технике, међу којима посебно истичемо донацију шест авиона МиГ-29, али и у средствима Копнене Војске – оклопним возилима и тенковима Т-72, чију реализацију очекујемо у наредном периоду, а што ће допринети јачању одбрамбених способности Војске Србије. Веома нам је важно да под повољним економским условима вршимо модернизацију и попуну средствима ратне технике, неопходним за правовремени и адекватан одговор на актуелне безбедносне ризике, изазове и претње, поручио је министар Вулин.

Саговорници су се сагласили да су показатељи традиционално добрих односа између српског и руског народа бројни, међу којима је и недавна посета министра Вулина свечаности поводом обележавања стогодишњице формирања Црвене армије и Дана бранилаца отаџбине у Москви,  као и најава да ће, на позив министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа, министар одбране Републике Србије учествовати на 7. Московској конференцији у априлу ове године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2018
mp4 (81,12 MB)
Састанак