Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2018.

Припадници Треће бригаде КоВ освојили ''Трем''



Четворочлана екипа команде Треће бригаде Копнене војске, на челу са мајором Сашом Јовановићем, успешно је реализовала акцију Цивилно-војне сарадње и заједно са преко хиљаду планинара из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Бугарске по оштром зимском времену савладала, према речима планинара, један од два најтежа успона у планинарском календару.

Екипу су, поред мајора Јовановића, чинили поручник Бојан Максимовић, старији водник прве класе Стојадин Николић и главни подофицир у команди Треће бригаде Копнене војске заставник прве класе Маријан Пиљић, који је изјавио да се овакво искуство не може описати речима и додао: ''По први пут учествујем у оваквим акцијама. Пријавио сам се да бих проверио своје могућности и изузетно сам задовољан учињеним. Снег, лоши временски услови и клизав терен учинили су планинарење занимљивијим. Радо ћу се одазвати и учествовати у наредним акцијама.''

Републичка планинарска акција 22. ''Зимски успон на Трeм'' је у организацији Планинарског клуба ''Железничар'' из Ниша. Почетак стазе се налази у селу Доња Студена и протеже се кроз село Горња Студена, преко Бојаниних вода, изворишта ''Љубина чесма'', превоја Девојачки гроб и гребеном Суве планине до врха Трем. Укупна дужина стазе у једном правцу износи 12,4 километра.

Трем је са својом висином од 1810 метара највиши врх Суве планине, на њеном западном краку, такође је и један од највиших врхова у Србији, а важи и за најатрактивнији врх, највише због тога што северни део кречњачке стене која формира врх има вертикални пад од 1.000 метара.
photoФОТОГАЛЕРИЈА