Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2018.

Обилазак Спомен-собе Команде Копнене војске




Поносни смо на сваког нашег ратника

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обишли су данас Спомен-собу Команде Копнене војске у Нишу.
 
Након обиласка, министар Вулин је, истакао да је Војска Србије чувар највиших вредности у нашем народу, чувар вредности слободе, слободе због које српски народ и постоји.



- На оваквим местима можете да видите како се за слободу живело, како се због слободе живело и зашто српски народ има све разлоге да буде само поносан на своју историју. Ми смо поносни на сваког свог ратника, поносни на сваког оног ко је своју домовину бранио, ко је чувао, поносни на баш сваког војника, сваког старешину, поносни на све оне који су у најтежим тренуцима доказали како се земља чува и како се земља воли. Војска Србије је чувар највиших вредности, чувар слободе – поручио је министар Вулин.
 
Начелник Генералштаба генерал Диковић честитао је свим припадницима Копнене војске, на челу са командантом, генералом Симовићем, на овековеченом јединственом споменику српске државности, српске културе и духовности и српске традиције.
- Ово само можемо видети овде, на овом месту и заиста, импресивни приказ историје српског народа, са свим оним што се дешавало, а важно је памћења и важно је помена и дуг према свима који су градили ту историју и велики залог за будуће генерације – нагласио је генерал Диковић.
 
Говорећи о значају овог подухвата, генерал Симовић је истакао да су припадници Копнене војске формирали и изградили спомен-собу, која је део Музеја Копнене војске и нишког гарнизона.



- По угледу на спомен-собу у Врању, моји сарадници и ја заронили смо у један рудник и из њега извукли злато. Направили смо нешто на шта смо поносни, пре свега због погинулих, њихових породица и свих генерација официра, подофицира, цивилних лица и војника који су били у овој згради, службовали у Нишу и целој Србији – поручио је генерал Симовић додајући да су припадници Копнене војске безмало две године, радећи након радног времена, посветили раду на формирању спомен-собе.
 
Он је, такође, нагласио да ће за грађане спомен-соба бити отворена крајем следећег месеца.
 
Спомен-собу чини 29 наслова и целина у оквиру којих је поменуто 16.000 имена страдалих од Српско-турских ратова, до НАТО агресије и погинулих у Копненој зони безбедности. У спомен-соби је, такође, изложено и више од 11.000 фотографија, 47 униформи из различитих периода, као и више од 300 примерака наоружања и опреме.
 
Обилазак је започет интонирањем химне и минутом ћутања за све жртве у ратовима на овим просторима, а вечерашњем отварању, уз припаднике Министарства одбране и Војске Србије, присуствовали су и представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, Клуба адмирала и генерала, као и представници борачких удружења.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2018
mp4 (87,77 MB)
Изјава министра Вулина
26.02.2018
mp4 (66,23 MB)
Изјава генерала Диковића
26.02.2018
mp4 (86,3 MB)
Изјава генерала Симовића
26.02.2018
mp4 (223,28 MB)
Говор генерала Симовића
26.02.2018
mp4 (241,99 MB)
Покривалица