Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2018.

Војно здравство, добро лице наше војске



Као што је почетком године и најавио министар одбране Александар Вулин, акција „Бесплатни лекарски прегледи за све грађане“ настављена је данас у Војномедицинском центру Церак. У том здравственом центру, у оквиру данашње акције, више од 280 грађана заказало је и обавило специјалистичке лекарске прегледе.
 
Након обиласка, министар Вулин је истакао да је војно здравство наш начин да покажемо цивилству колико је добро и колико је вредно улагати у Војску.
 
- Војска Србије је ту за своје грађане. У оквиру акција бесплатних прегледа у војном здравству, прегледано је више од 3.000 наших пацијената и заиста са поносом могу да кажем да имамо велико задовољство и да то говори колико се војно здравство цени и колико се верује војном лекару и колико се верује у све оно што Војска ради. Ове године је за набавку лекова, за набавку медицинске опреме, предвиђено око две милијарде динара. И поред тога, ми ћемо наћи буџетска средства да извршимо и далеко темељнију реконструкцију наших центара, да купујемо нову опрему и да примимо већи број здравствених радника. Све оно што нам недостаје у војном здравству мора да буде обезбеђено, јер, војно здравство се не брине само о 114.000 наших корисника и 40.000 наших корисника у Београду, већ се брине и о око 300.000 цивила који су прегледани кроз наш систем, о 20.000 цивила који се налазе у нашим болницама. Дакле, војно здравство је наш начин да покажемо колико смо организовани, колико вредимо својој земљи, и колико можемо да помогнемо читавом нашем становништву и целој нашој земљи – рекао је министар Вулин.
 
Он је, такође, нагласио да је војно здравство добар начин да покажемо једно организовано, добро лице, лице наше војске које грађани толико воле и толико искрено цене.
 
Лекар специјалиста опште медицине др Биљана Рабреновић захвалила је министру Вулину за иницијативу за организовање бесплатних лекарских прегледа и промоцију војног здравства.
 
– Ово је четврта акција бесплатних прегледа под покровитељством Центра војномедицинских установа. Изузетно смо поносни великим одзивом и задовољством грађанства добијеним услугама – рекла је др Рабреновић нагласивши да су у току данашњег дана грађанима били доступни лекари девет специјалности и лабораторија.
 
Међу грађанима Београда који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа у ВМЦ Церак била је и докторка у пензији Марија Плечеш, која ову акцију оцењује као сјајну иницијативу система одбране.

– Нигде не чекате, све можете урадити на једном месту и то врло брзо. Сви су љубазни и перфектно организовани. Ја сам била код интернисте, који ме је упутио на ултразвук штитне жлезде – рекла је она, нагласивши да ће прегледе које би у цивилном сектору чекала месецима урадити данас за два сата.
 
У време када је и заказана, у ординацију код неуролога улази и Љиља Паовица.
 
- Радујем се што могу с неурологом да попричам о проблему који ме мучи већ дуже време. Јако много значи ова акција, нарочито старијим суграђанима који се тешко крећу, каже Љиља која сматра да би сличне акције у будућности требало чешће организовати како би се брже и лакше стигло до лекара.
 
Данашњем обиласку ВМЦ Церак присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе логистике Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић и начелник Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић.
 
Министарство одбране крајем прошле и почетком ове године у више наврата отворило је врата својих здравствених центара у Београду, Новом Саду, Нишу, Краљеву, Врању и Бачкој Тополи током којих су војни лекари-специјалисти прегледали више од 3.000 грађана Србије пружајући им врхунске здравствене услуге. Акција бесплатних прегледа грађана и даље наилази на велико интересовање у свим градовима у којима је била организована, најпре због професионалности и квалитета рада запослених у војним здравственим центрима, а затим и могућности да се у једном дану одраде прегледи на које се неретко чека и месецима.
 
Следеће недеље ће, поводом 2. марта, Дана Војномедицинске академије, лекари клиника за кардиологију, ендокринологију, реуматологију, као и Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА бесплатно прегледати грађане сваког дана у времену од 14 до 19 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.02.2018
mp4 (177,4 MB)
Изјава министра Вулина
24.02.2018
mp4 (84,9 MB)
Изјава др Рабреновић
24.02.2018
mp4 (237,27 MB)
Изјава пацијенткиње Марије Плечеш
24.02.2018
mp4 (192,24 MB)
ВМЦ Церак