Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2018

Русија цени политику СрбијеНове донације за Војску Србије
 
Министар одбране Александар Вулин, на позив руског министра одбране Сергеја Шојгуа, борави у званичној посети Руској Федерацији поводом обележавања стогодишњице формирања Црвене армије и Дана бранилаца отаџбине.
 
Говорећи о сусретима са руководством Министарства одбране и Руске Федерације, министар Вулин је рекао да су историјске везе српског и руског народа дубоке и да су српски и руски народ увек били на истој страни света – тамо где је слобода, баш као што су и данас.
 
 - Али, није само историја оно што нас повезује. Политика војне неутралности Републике Србије се високо цени у Руској Федерацији и политика нашег председника и врховног команданта Војске Републике Србије Александра Вучића наилази на велико поштовање код свих органа Руске Федерације, од председника Владимира Путина до министра одбране Сергеја Шојгуа, нагласио је Вулин.
 
 Једна од тема разговора била је наставак војнотехничке сарадње Србије и Русије.
 
 - Са великим задовољством могу да кажем да нам је Министарство одбране Руске Федерације одобрило велику донацију у износу од два милиона евра која ће бити потрошена на школовање наших пилота, будућих пилота „мигова 29“. И на овај начин настављамо да унапређујемо борбену готовост наше Војске али и појачавамо и побољшавамо односе између Србије и Руске Федерације.
 
Србија је војно неутрална земља, земља која неће да постане члан ни НАТО савеза ни ОДКБ-а, али земља која има сопствени пут, која води рачуна о својим интересима и која води рачуна о својим пријатељствима, закључио је министар одбране Александар Вулин.
 
У оквиру обележавања стогодишњице формирања Црвене армије и Дана бранилаца отаџбине, делегација Министарства одбране на челу са министром Вулином, присуствовала је церемонији полагања венаца на Споменику незнаном јунаку у Москви. Том приликом министар Вулин је поновио да су српски и руски народ увек били на страни света где је слобода као и да историја није све што нас повезује.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.02.2018
mp4 (120 MB)
Изјава министра Вулина
23.02.2018
mp4 (203,06 MB)
Свечаност у Кремљу
23.02.2018
mp4 (173,31 MB)
Полагање венаца