Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2018.

Шесто заседање Мешовите комисије за сарадњу у области одбране са ДНР Алжир



Дводневно заседање Шесте мешовите српско-алжирске комисије за сарадњу у области одбране завршено је 22. фебруара, усаглашавањем и потписивањем Записника о раду комисије и Плана активности билатералне војне сарадње Републике Србије и ДНР Алжир у 2018. години.
 
Делегацију Министарства националне одбране ДНР Алжир, која је боравила у Србији у периоду од 20. до 23. фебруара 2018. године, предводио је генерал-мајор Грис Абделхамид, начелник Управе за организацију логистике при Генералштабу Оружаних снага Алжир и копредседник алжирског дела Мешовите комисије.
 
Седници су присуствовали амбасадор ДНР Алжир, изасланик одбране Алжира у Србији, чланови српског и алжирског дела Мешовите комисије и представници ЈП ''Југоимпорт – СДПР''.
 
Циљ Шестог заседања је даље унапређење и продубљивање стратешког партнерства, идентификација области сарадње од заједничког интереса, анализа реализације активности сарадње у 2017. години и потписивање Плана активности српско-алжирске војне сарадње у 2018. години, како је генерал-мајор Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране и копредседник српског дела Мешовите комисије задужене за надзор српско-алжирске сарадње у области одбране изјавио на отварању.
 
Традиционално пријатељски односи алжирског и српског народа и држава представљају одличну основу за даљи наставак и унапређење како војноекономске и војнообразовне сарадње тако и развој војно-војне и војномедицинске сарадње.
 
- Сарадња у области одбране између две земље има стратешки карактер, наставља да се развија са тенденцијом раста и представља, по нашем мишљењу, најразвијенији облик билатералне војне сарадње који смо имали са нашим партнерима. Оно што је најважније јесте потписивање споразума у области војне индустрије, војног образовања и војне географије, рекао је генерал-мајор Грис, додавши да је алжирска страна убеђена да ће се уз добру вољу, која је увек била приказана од обе стране, напори и рад, односи између наше две војске и даље ојачавати како бисмо створили веома плодан и за обе стране користан модел сарадње.
 
На заседању је констатовано да у времену када постоје претње које су унутрашње и изван граница земље, као што је тероризам, организован криминал, илегалне миграције и сајбер напади, обе земље би требало да сарађују и да имају заједничку визију како би се смањиле све ове опасности.
 
Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да је Министарство одбране заинтересовано и спремно за наставак динамизације односа и развој сарадње са ДНР Алжир и да ће Република Србија и Министарство одбране Републике Србије бити поуздан и сигуран партнер у спровођењу заједничких договора.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.02.2018
mp4 (135,13 MB)
Посета