Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2018.

Честитке министра одбране поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране



Честитка поводом Дана Универзитета одбране
 
Свим припадницима Универзитета одбране честитам 24. фебруар – Дан Универзитета одбране.
 
Тог дана 2011. године, Влада Републике Србије донела је Одлуку о оснивању Универзитета одбране у Београду, а поштујући традиције и празнике војних високошколских установа, овај датум је одређен за Дан Универзитета одбране.
 
Реформа система одбране, војна доктрина, промене у стратегији националне безбедности, као и модернизација Војске Србије захтевају промене и на плану војног школства, које се развија у добром правцу, упркос бројним искушењима и обавезама. И након организацијско-мобилизацијских промена у области војног школства, на пољу војног образовања остварени су бројни резултати и постигнути запажени успеси.
 
Честитам вам празник и желим да и у наредном периоду испуњавате постављене обавезе и задатке у области војног образовања и својим резултатима у наставном процесу и научноистраживачком раду дате пун допринос успешном развоју Министарства одбране и Војске Србије.

 
Честитка поводом Дана Инспектората одбране
 
Свим припадницима Инспектората одбране честитам 26. фебруар – Дан Инспектората одбране.
 
Тог дана 1911. године, краљ Петар I Карађорђевић је донео Уредбу о Главној инспекцији целокупне војске, на основу Закона о устројству Војске и Закона о устројству Војног министарства. Уредбом су прописани састав, надлежности и овлашћења Главне инспекције, што представља формално и правно утемељење јединствене инспекције српске војске.
 
Настављајући традицију дугу више од једног века, у претходном периоду сте успешно обављали послове инспекцијског надзора у вези са извршавањем закона у области одбране и од значаја за одбрану и Војску Србије, прописа донетих на основу закона, планова и мера државних органа, организација и Војске Србије, као и друге послове из надлежности инспекцијског надзора.
 
Честитам вам празник, уз жељу да и у наредном периоду испуњавате постављене обавезе и задатке и дате пун допринос пословима инспекцијског надзора у области одбране.