Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2018.

Војска Србије обучена за дејства у зимским условима



Министар одбране Александар Вулин обишао је јединице Војске Србије и кадете Војне академије Универзитета одбране који изводе обуку у зимским условима на Копаонику.
 
После разговора с начелником Рашког округа Небојшом Симовићем и председником општине Рашка Игњатом Ракитићем, у 51. скијашком полигону Војске Србије, министар Вулин је присуствовао обуци у зимским условима јединица Војске Србије и кадета Војне академије на стази Мали караман, након чега је разговарао с кадетима.
 
Након што је обишао и објекте за смештај у 51. скијашком полигону, министар је истакао да ће припадници Војске Србије и у наредном периоду посебну пажњу обратити на обуку.
 
- Наша физичка спрема ће бити још боља него што је сада. Данас смо са кадетима, будућим официрима, елитом наше војске. Сви који уђу у систем одбране, почев од Војне гимназије, преко Војне академије, заслужују најбоље услове и најбољу обуку и они јесу елита не само наше војске већ и нашег друштва. Били су кроз историју, а тако ће бити и у будућности. У наредном периоду Министарство одбране ће уложити значајна средства у побољшање обуке и услова за рад свих наших припадника а посебно наших гимназијалаца и кадета, јер је војна елита која се овде школује понос Војске Србије и државе Србије - поручио је министар одбране.
 
Командант логорског простора капетан бојног брода Владимир Милинков је подсетио да се на обуци у зимским условима у 51.  скијашком полигону налазе јединице батаљона Војне полиције специјалне намене, јединице Команде за обуку и кадети 141. класе Војне академије, студијски програм Логистика одбране, Менаџмент у одбрани и Јавне финансије.
 
- На обуци је 75 кадета подељених у осам скијашких група и они пролазе кроз све садржаје обучавања кроз више предмета, међу којима је и физичко васпитање, обука у скијању и то искључиво алпски програм. Ту су и топографија, оријентација и патролно кретање у зимским условима по непознатом земљишту, као и тактичка обука - утврђивање зими и предмет наоружање са наставом гађања - рекао је капетан бојног брода Владимир Милинков и додао да током процеса нема посебних проблема, као и да кадети на Копаонику остају 14 дана а да се досад све одвија према плану извођења логоровања.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић је изразио задовољство што је министар одбране други пут у кратком периоду на територији те општине.
 
- Морам да признам да је ово један од лепших радних дана и прилика да изађемо у природу и присуствујемо лепим стварима. Данас смо видели будуће официре који су показали своје умеће у скијању и веома сам поносан што ту обуку пролазе на територији наше општине. Посебно желим да изразим задовољство због наставка добре сарадње између општине Рашка и Министарства одбране и Војске Србије, и  о томе смо, баш као и о наставку сарадње, говорили на састанку који је био врло успешан и који ће резултирати наставком уређења Копаоника као једног од најлепших зимских центара у овом делу Балкана рекао је председник општине Рашка Игњат Ракитић.

У 51. скијашком полигoну годишње различите облике војне обуке прође више од хиљаду припадника Војске Србије, кадета Војне академије и ученика Војне гимназије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.02.2018
mp4 (86,99 MB)
Изјава министра Вулина
10.02.2018
mp4 (83,24 MB)
Изјава капетана бојног брода Владимира Миленкова
10.02.2018
mp4 (90,88 MB)
Изјава председника општине Рашка Игњата Ракитића
10.02.2018
mp4 (201,6 MB)
Обука кадета
10.02.2018
mp4 (34,99 MB)
Састанак