Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2018.

Саопштење



Поводом злонамерних тумачења информације о привођењу Александра Радића, обавештавамо јавност да је Војна полиција 27.12.2017. године на аеродрому Батајница затекла именованог приликом неовлашћеног присуства у војном објекту који припада Техничком опитном центру. Том приликом Радић је, такође неовлашћено, фотографисао ново наоружање и војну опрему у тренутку испитивања на авиону „Орао“.

Александар Радић није имао дозволу за улазак у војни објекат и боравак на аеродрому Батајница, као ни за фотографисање и снимање,  нити је за то поднео било какав захтев. Наглашавамо да је у свим армијама света забрањено присуство и боравак лица у војним објектима, уколико за то немају одобрење надлежних органа.

Уз сагласност и присуство Радића извршен је увид у материјал који је снимио фотоапаратом, након чега су обавештени надлежни органи Министарства унутрашњих послова. По доласку полицијских службеника Радић је, у складу са чланом 53. став 9. Закона о Војсци Србије, предат са документацијом и опремом коју је имао код себе на даљу надлежност и поступање органа МУП. Поступак у вези са овим случајем је у надлежности јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду.

Надлежни органи Војске Србије у наведеном случају су поступили у складу са својим овлашћењима и спровели одговарајуће процедуре, те наводи да је налог за привођење издао министар одбране, начелник Генералштаба ВС, или помоћник министра одбране за материјалне ресурсе нису истинити, као ни да је Војна полиција против Александра Радића поднела кривичну пријаву.