Министарство одбране Републике Србије
 
19.01.2018.

Кадет Војне академије Сава Станковић први допливао до Часног крста



Кадет Војне академије Сава Станковић победник је овогодишњег традиционалног пливања за Часни крст које је данас одржано на београдској Ади Циганлији поводом Богојављења, великог хришћанског празника.

Кадет Станковић био је најбржи међу 54 такмичара који су препливали стазу дугу 33 метра, која симболично представља Исусове године, а на овогодишњем такмичењу на Савском језеру учествовало је још шест припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Богојављенски крст победнику је уручио епископ моравички Антоније, а прелазни победнички плашт предао му је председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Победник такмичења, кадет Сава Станковић истакао је да сматра да ово није само његова победа, већ да су сви који су данас пливали победници. Двадесетједногодишњи студент Војне академије, који се и пре две године на Ади опробао у трци за Часни крст, захвалио је и Министарству одбране и Војсци Србије који су му омогућили да учествује у пливању за Часни крст, али и својим колегама и старешинама који су с њим тренирали и бодрили га током припрема.

Међу првима победнику је честитао и министар одбране Александар Вулин који је, у име Владе Републике Србије, присуствовао тој манифестацији. Министар Вулин је, том приликом, истакао да је поносан на наше кадете и припаднике Војске Србије, баш као што је цела Србија поносна на сваког припадника Војске Србије.

- Најбоље што има Војска Србије јесу наши људи, најбоље што има Војска Србије јесте наша способност, наша храброст да чувамо традицију, да чувамо оне најважније вредности које наш народ чине баш таквим какав он јесте - вредан, поносан, вредан љубави. Данас су кадети Војне академије показали колико су спремни, колико су храбри, колико воле своју земљу, колико воле овај град. Војска Србије ће увек да буде ту са својим народом, да слави, да се радује, али и да га заштити кад год то треба – поручио је министар Вулин додајући да је Војска Србије, као свој најважнији део, увек показивала човека, однос према њему, уверење да наш патриотизам и наша љубав према домовини не могу бити поражени.

Обраћајући се учесницима пре трке, министар Вулин је истакао да смо данас сви ту да видимо децу која ће пливати за Часни крст, која ће пливати за све оне вредности које нас чине таквим какви јесмо, које наш народ чине тако вредним, храбрим и поносним.

- Данас ћемо стајати и бити поносни на ову децу која ће и као припадници Војске Србије и као припадници овог народа пливати за нас, за сваког од нас, за Србију какву желимо, за Србију каквој се радујемо и каквој се надамо. Хвала вам што сте данас довели децу. Хвала вам што сте данас довели најбоље и најлепше, хвала вам што сте данас довели оне због којих живимо, због којих постојимо. Хвала вам што сте их довели да им покажете Србију каква она треба да буде, како она треба да изгледа, којој се радујемо и којој се надамо. Данас ће најбољи међу нама пливати за највећу вредност - за слободу, за овај народ, за доброту, за част – поручио је министар одбране честитајући свима данашњи празник традиционалним хришћанским поздравом „Бог се јави!“


Манифестација на Савском језеру почела је светом литургијом и формирањем богојављенске литије у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, која је преко Савског насипа дошла на Аду Циганлију, где је одржана и Молитва на језеру. У почасној пратњи Литије, већ традиционално, учествовали су и кадети Војне академије. Главни судија на такмичењу на Савском језеру био је потпуковник Саша Мијић.

На јубиларном 20. пливању за Часни крст на Ади Циганлији, у организацији свештенства Храма Светог Ђорђа, општине Чукарица и ЈП „Ада Циганлија”, учествовали су и припадници Жандармерије, Свибора и грађани.

Поводом Богојављења, великог хришћанског празника, више од сто припадника Министарства одбране и Војске Србије пливало је за Часни крст данас и у Новом Саду, Сремској Митровици, Сремској Каменици, Старим Бановцима, Панчеву, Земуну, Савамали у Београду, Чачку, Рашки, Крушевцу, Нишу, Сврљигу, Куршумлији, Младеновцу, на Власинском језеру, у Сомбору, Старој Пазови, Крагујевцу, Инђији, Пироту, Смедереву и јуче код Београдске тврђаве.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.01.2018
mp4 (137,28 MB)
Обраћање министра Вулина
19.01.2018
mp4 (110,76 MB)
Изјава министра Вулина
19.01.2018
mp4 (92,94 MB)
Изјава кадета Саве Станковића
19.01.2018
mp4 (191,51 MB)
Пливање на Ади Циганлији