Министарство одбране Републике Србије
 
17.01.2018.

Премијера филма о Војној болници Ниш и отварање изложбе ,,Све ће то народ позлатити“



Данас је у великој сали Дома војске у Нишу одржана премијера документарног филма ,,Војна болница Ниш - од оснивања до данас“, док је у холу отворена изложба „Све ће то народ позлатити“.  Премијери и отварању изложбе присуствовали су припадници Војне болнице Ниш, представници Команде Копнене војске, Треће бригаде КоВ, Нишавског округа, Града Ниша, верскх, научних, културних и здравствених установа, чланови удружења пензионисаних офицра и подофицира и удружења за неговање слободарских традиција.

Управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић је у свом говору нагласио да град Ниш и Војна болница Ниш ове године обележавају значајан јубилеј - 140 година од ослобођења града од Турака и исто толико година од формирања Велике нишке војне болнице код Ћеле-куле, основане због збрињавања хиљаду рањеника из борби за ослобођење Ниша и јужних крајева Србије. 

- Негујући традицију ове установе – рекао је пуковник Станојковић – у сарадњи са Војнофилмским центром Застава филм и Управом за односе са јавношћу Министарства одбране, реализовали смо документарно-историјски филм који бележи све тренутке прошлости и значај ове установе и на прави начин се одужује свима који су се уписали у странице историје Војне болнице.
Документарни филм ,,Војна болница Ниш- од оснивања до данас“ је снимила  екипа Војнофилмског центра „Застава филм“ под вођством продуцента потпуковника Горана Иконића, док су у креирању и стварању филма учествовали пуковник др Јовица Станојковић и Мила Недељковић у својству сценариста, режисер Марко Каменица, монтажер Душан Милуновић, организатор Ненад Чобелић, сниматељ Мирко Лукановић и асистент сниматеља Саша Видаковић. 

Премијера 44-минутног, високо-професионалног и квалитетног филма добила је велике аплаузе од нишке публике и позитивне коментаре од људи из музеја, историјских архива и нишких медија. Пуковник др Јовица Станојковић је за допринос у изради филма и организацји изложбе доделио Плакете Министарства одбране „Застава филму“, Институту за јавно здравље Ниш, Историјском архиву града Ниша, Војном музеју, Музеју града Новог Сада. 

У име награђених, захвалио је директор „Застава филма“ потпуковник Горан Иконић.

Изложба „Све ће то народ позлатити“, коју су приредили Војни музеј, Музеј града Новог Сада и Музеј града Ниша, биће отворена до 24. јануара.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.01.2018
mp4 (321,25 MB)
Видео