Министарство одбране Републике Србије
 
30.12.2017.

Телеоптик-Жироскопи поново на ногама захваљујући инвестицији Владе Републике Србије



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Привредно друштво "Телеоптик-Жироскопи", где се упознао с производним програмом и пословањем фабрике у 2017. години као и плановима за годину пред нама.
 
Руководство тог предузећа српске Одбрамбене индустрије упознало је министра одбране са актуелним инвестиционим пројектима и степеном реализације одобрених инвестиција од стране Владе Републике Србије.
 
Министар Вулин је, у друштву помоћника за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића и директора фабрике Милана Настића, обишао део производних капацитета, и изразио задовољство због модернизације предузећа које у наредном периоду чека реализација уговора чија је вредност већа од 10 милиона долара.
 
- Телеоптик - Жироскопи су предузеће које је одавно требало да буде угашено.Требало је да пропадну, да буду жртва пљачкашке приватизације или нечега сличног, као што је био и највећи део српске привреде. Захваљујући томе што је тадашњи председник Владе Републике Србије Александар Вучић препознао Телеоптик-Жироскопе и Одбрамбену индустрију Србије као велику развојну шансу наше земље, та фабрика је наставила да живи и, као што видите, успешно раде - рекао је министар Вулин и подсетио да је Влада Републике Србије у то предузеће уложила 6,9 милиона евра.
 
Према његовим речима, за тај новац су купљене машине и реновирана хала и очекује се да ће већ у априлу почети производња.
 
- Реч је о најмодернијим машинама у својој класи, које су сам светски врх а Телеоптик-Жироскопи су на најзахтевнијем светском тржишту, у једној од најозбиљнијих и најсофистициранијих грана одбрамбене индустрије свуда у свету, а то су оптоелектронски уређаји, успели да се изборе и да већ идуће године имају уговор од преко 10 милиона долара, који ће обезбедити функционисање овог предузећа читаве наредне године, због чега ће бити потребно и запошљавање нових инжењера и кадрова.
 
- Све што се овде произведе, направи, свака технологија која се освоји за страног купца, јесте технологија и знање које смо освојили ми и које ће бити коришћено за неке будуће системе потребне нашој Војсци. У наредним годинама планирамо да уведемо више од 95 различитих нових типова наоружања у нашу Војску и највећи део тога је продукт нашег знања и наше памети, и управо зато су предузећа као што је Телеоптик-Жироскопи, од великог значаја јер обезбеђују да се страним уговорима купи технологија која ће требати нама, да оно што финансирају људи са стране буде нешто што ће бити свакодневни део живота наше Војске, рекао је министар Вулин и додао да је сопствена одбрамбена индустрија неопходна како бисте били самостални и како бисте за много мање новца наоружавали своју војску али исто тако освајали технологију која ће се касније користити и у цивилне сврхе.
 
Министар одбране је истакао да потребу за оним што производи Телеоптик - Жироскопи има свака развијена армија.
 
 - Све оне траже оптоелектронске системе,  самонаводеће главе, нову генерацију оружја као и високу прецизност, траже софистицираност, и због тога је ово предузеће конкурентно на светском тржишту. Где год се тргује оружјем ту постоји политика. Ми нисмо најмоћнија земља на свету па, када наше предузеће у таквој конкуренцији успе да оствари овакав уговор, то значи да је најбоље.
 
Да фабрика Телеоптик-Жироскопи има традицију дугу 95 година, подсетио је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, који је додао да је већ тада фабрика препозната као носилац најсложенијих и најсофистициранијих технологија.
 
- Правила је ваздухопловне инструменте још за време Kраљевине Југославије и била једна од окосница тадашње ваздухопловне индустрије. Касније, после Другог светског рата, овде су донешене најновије технологије из области вођења ракета и система управљања, пре свега у ракетном програму и најсложенијих подсистема за управљање куполама, тенковским системима за управљање ватром.
 
- Министарство одбране, као што је познато, има веома интензиван програм развоја нових система наоружања и модернизације постојећег и сматрамо да ће ова фабрика са њеним потенцијалима, због досадашњег искуства, а нарочито са новом опремом, чији само део данас видимо, бити и даље носилац тих нових технологија, пре свега оптоелектронских система и система управљања и правиће главе за самонавођење, блокове управљања за разне врсте ракетних система а такође ће производити и нападно-навигацијске и оптоелектронске системе за наше модернизоване авионе.
 
Директор Телеоптик-Жироскопа Милан Настић, говорећи о новој опреми набављеној "захваљујући поверењу Министарства одбране и инвестицији Владе Републике Србије", истакао је да је пре свега реч о нумеричким машинама које ће својом вишеструко повећаном ефикасношћу задовољити све предстојеће потребе.
 
- То су послови намењени нашој Војсци, домаћим али и иностраним партнерима. Наше предузеће полако се враћа на старе гране, када смо били најбољи у области вођења ракета, глава за самонавођење по лиценци, а сада радимо и разне оптоелектронске справе за инострано тржиште и желимо да у Европи будемо препознати по томе.
 
 Директор је рекао да Телеоптик-Жироскопи имају потписане уговоре и за наредну годину, што се није десило претходне две и по деценије.
 
- Морам да се захвалим Министарству одбране што нас је препознало и препоручило Влади Републике Србије која је инвестирала у нашу фабрику и сигуран сам да ћемо у будућности оправдати то поверење пословима који предстоје. Они обећавају да ће предузеће запослити млађи кадар што ће значајно унапредити и економску моћ запослених, рекао је Настић и за јануар и фебруар наредне године најавио долазак значајног броја страних купаца на преговоре.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.12.2017
mp4 (199,56 MB)
Изјава министра Вулина
30.12.2017
mp4 (78,69 MB)
Изјава помоћника министра Милорадовића
30.12.2017
mp4 (169,63 MB)
изјава директора Настића
30.12.2017
mp4 (146,83 MB)
Посета