Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2017.

Министар Вулин: Србија би волела мирнију и стабилнију ситуацију у региону



Одговарајући на новинарско питање колико ситуације као што су иницијатива да се укине Специјални суд за ратне злочине ОВК на Косову и Метохији и жеља Републике Хрватске да уручи протестну ноту Србији, доприносе стварању тензија и напетости у региону и докле, министар одбране Александар Вулин је напоменуо да ситуација у региону није онаква каква Србија жели да буде.

- Ми бисмо волели да је много мирнија и много стабилнија. Веома сам забринут због онога што се дешава на простору Косова и Метохије, због тога што Међународна заједница као да тражи алиби да не дође до формирања Специјалног суда за злочине ОВК и да, иако се декларативно врло гласно залаже за формирање Суда, ја не видим конкретне мере и конкретне кораке. Волео бих да Међународна заједница представнике Приштине суочи са јасним избором – или ћете бити део цивилизованог света у коме се за ратне злочине суди или ћете бити веома кажњени због вашег става да српске жртве не заслужују истину и да они који су чинили злочине над Србима не заслужују казну. Моје лично мишљење је да уколико не дође до формирања Суда треба да прекинемо разговоре са Приштином, од Листе Српска треба да тражимо рушење Владе, а од Међународне заједнице на Косову и Метохији треба да тражимо или наметање онога што мора да намеће, када већ нема саговорнике који разумеју шта значи злочин ни шта значи казна, или да призна свој неуспех па да онда редефинишемо њену позицију на простору Косова и Метохије, истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, Република Хрватска, нажалост, користи сваку прилику да нађе некакав разлог због чега ће Срби и Србија бити лоши и изгледати као некакво легло људи које мрзи друге људе.

- Као што знате, тај инцидент о коме су говорили у Загребу и који је заузео велики медијски простор, није био национални инцидент, није било нешто на шта можете да утичете. Једноставно се десило, као што се дешавају и друге ствари без обзира на било чију националност. Жао ми је што Хрватска никако не може да престане да Србе и Србију доживљава као узрок свих својих неуспеха и промашаја, свих својих недаћа и да није у стању да се бави сама собом. Ми то никада не бисмо урадили, а признаћете да би се итекако могло наћи примера у којима су Срби који живе у Републици Хрватској били предмет бројних напада. И то не само напада у кафани, већ напада у Парламенту, напада у Сабору, напада у законима у којима су проглашени агресорима на земљи на којој су се родили и живели вековима, или напада у медијима, рекао је министар Вулин.

Он је додао да се ми трудимо да сачувамо мир, стабилност, да будемо тај фактор који ће умирити читав наш простор, али је то веома тешко ако то радите само ви.

- Александар Вучић води политику помирења. Нисам сигуран колико и какве саговорнике има с друге стране и да ли их уопште има. Нисам сигуран, јер када прођу две године од како су покушали да га убију у Сребреници, а за то не каже нико ни извини а још мање да било ко одговара за то, нисам сигуран да имамо саговорнике који желе мир и стабилност, баш као што нисам сигуран да Вучић има саговорнике за политику мира и помирења у Хрватској, у којој се свака прилика користи да би се Србија оцрнила, у којој се доносе закони по којима су Срби агресори на земљи у којој су се родили, истакао је министар одбране.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.12.2017
mp4 (168,29 MB)
Одговор