Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2017.

Србија је мирољубива земља која чува себе и свој простор



Одговарајући на новинарско питање како коментарише то што Министарство одбране Сједињених Америчких Држава треба да изврши анализу војне сарадње свих земаља западног Балкана са Руском Федерацијом и да ли је због тога забринут, министар одбране Александар Вулин истакао је да је Србија војно неутрална земља која ће сарађивати са свима који желе да сарађују са њом када год процени да је то добро по интересе Србије.

-  Руска Федерација је наш пријатељ, са њом сарађујемо добро у свим областима, од економије до војно-војне сарадње и тако ћемо наставити да се понашамо. Ниједна земља, без обзира колико је ми поштовали, као што поштујемо Сједињене Америчке Државе, нема право и нећемо јој дати право да уместо нас одлучује ко су наши пријатељи или непријатељи, са киме сарађујемо, како сарађујемо, где се наоружавамо, шта купујемо а шта добијамо. Ниједна земља није изборила то право кад смо ми у питању и ниједној земљи нећемо дати то право. Наставићемо да се понашамо као војно неутрална земља, као земља која сама одлучује и као земља која може да одлучи и да се наоружа, уколико сматра да је потребно, баш зато што смо војно неутрална земља ми морамо да будемо јаки, рекао је министар одбране и нагласио да Војска Србије мора да буде јача него што су војске земаља које су припаднице неких пактова или савеза, јер оне имају кога да позову у случају невоље, а ми немамо.

- Зато морамо да будемо јачи од њих да бисмо могли да чувамо свој суверенитет и своју слободу, и своју слободу одлучивања. Не знам шта ће у том извештају рећи представници Сједињених Америчких Држава. Ми све то радимо веома транспарентно и могу слободно да оду на сајт Министарства одбране Републике Србије, могу да погледају и у нашој штампи. Све је потпуно транспарентно, не кријемо ни један метак који смо набавили, не кријемо мигове, не кријемо са ким сарађујемо и одакле се наоружавамо. Дакле, нема ништа сакривено. Не мислим да у томе могу да виде никакво зло, јер ми смо мирољубива земља која чува себе и свој простор. Уколико било ко види зло у томе да Србија јача и да покушава да буде сигурнија и стабилнија, онда морам да кажем да не разумем његову дефиницију сврхе, поручио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.12.2017
mp4 (104,29 MB)
Изјава