Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2017.

Јачање стратешког партнерства са Руском Федерацијом



Посета председника Републике Србије и врховног команданта  Александра Вучића Руској Федерацији, са делегацијом министара међу којима је био и министар одбране Александар Вулин, потврдила је чврсто опредељење Србије за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

Током посете Руској Федерацији, председник Србије и врховни командант Александар Вучић разговараo je у Кремљу с председником Русије и врховним командантом Оружаних снага РФ Владимиром Путином, на чији позив је боравио у вишедневној посети Москви. Двојица председника и врховних команданата су исказали задовољство економском и сваком другом сарадњом двеју земаља о чијем даљем развоју и јачању су разговарали током двоипочасовног састанка.

Када је реч о набавкама наоружања и војне опреме, као и модернизацији постојећег, посета Руској Федерацији потврдила је још једном да се све што је договорено у претходном периоду реализује на време и пре рокова. Наиме, у Москви је постигнут начелни договор о набавци шест хеликоптера Ми-17, а договорена је и даља модернизација оклопних јединица и других борбених система Војске Србије.

Председник и врховни командант Вучић се састао и са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и економској сарадњи, док је посета завршена предавањем председника Вучића на Московском државном институту за међународне односе, где му је додељена титула почасног доктора тог института.

Председник и врховни командант Вучић је изразио задовољство због достигнуте динамике сусрета на високом и највишем нивоу и захвалио на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије. Он је истакао да је за Србију од великог значаја да са Русијом настави редовно да размењује информације и усклађује активности у међународним организацијама по питању Косова и Метохије и рекао да је Русија спремна да се укључи у дијалог о КиМ ако буде промене формата, на чему инсистира Приштина која већ дуже време у дијалог покушава да укључи САД.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.12.2017
mp4 (78,68 MB)
Посета