Министарство одбране Републике Србије
 
16.12.2017.

Незаборав за страдале Ромe



Текст и фотографије: http://www.politika.rs

Уз највише државне почасти на Стратишту код Јабуке одржана је свечаност посвећена очувању сећања на стрељане и ликвидиране Роме у Другом светском рату. Полагањем венаца и белих ружа на споменик „Бразде”, почаст страдалима одали су градоначелник Панчева, представници Владе Републике Србије, делегације Војске Србије, Националног савета ромске националне мањине, војнодипломатског кора, потомци жртава и грађани уз пригодан уметнички програм, чиме је обележен Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

„Бразде”, у оквиру спомен-комплекса на локалитету масовне гробнице око 12.000 цивила – Срба, Рома и Јевреја, опомињу и подсећају на 16. децембар 1942. године, када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. Наредбом из јануара наредне године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти „Аушвиц–Биркенау” у Пољској и та депортација Рома трајала читаве 1943. до половине 1944. године, а као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти „Аушвиц–Биркенау” до 2. августа те године функционисао је и подлогор „Зигенерлагер”, само за Роме са територије Немачке и окупираних држава.

Током наведеног периода, у „Зигенерлагеру” заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано, док се на челу овог подлогора налазио злогласни лекар Јозеф Менгеле, који је обављао организоване експерименте над Ромима, а посебно над ромском децом.

Покровитељи комеморативне свечаности у спомен-комплексу Стратиште је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи с Градом Панчевом. 

„Наш задатак је да као део модерне и цивилизоване Европе никада не дозволимо да се геноцид од стране фашиста, њихови злочини и масакри икада забораве. Због тога смо данас овде. Србија поштује све своје жртве. Памтимо сваки изгубљени живот, не заборављамо убијене Роме, Србе, Јевреје, Пољаке, Словаке, као и све недужне цивиле и војнике, којима је отето право на живот само зато што су припадали одређеној нацији, односно етничкој, верској или расној групи”, рекао је Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, наглашавајући да је Србија поносна на идентитет Рома, чија се суштина огледа у слободи, доброти, мирољубивости и да жели да поправи њихову економску ситуацију, социјално стање и статус у друштву.

Испред Националног савета ромске националне мањине, комеморативном скупу обратила се Јелена Јовановић, која је нагласила да је ово дан у коме се обележава сећање на жртве страдале на једном од највећих стратишта у Европи и дан опомене за 12.000 прерано и без милости прекинутих живота жена, деце и старих само због чињеници што су Срби, Јевреји и Роми.

„Искрено носимо тугу због свих страдања од којих насилна смрт јесте најстрашнија. У Јабуци је скончало 2.200 логораша из ’Топовских шупа’, али оних из ’Бањице’, ’Сајмишта’, ’Свиларе’, затвора Гестапоа, који сурово подсећају да не постоји добар рат, нити лош мир. Ово јесте учионица историје, а наше је да научимо, да не заборавимо јер само тако можемо сачувати покољења која долазе и чинити да се злодела не понове, ма где у свету”, речи су Јовановићеве.

Геноцид над Ромима у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба, који је за последицу имао страдање и ликвидацију око пола милиона Рома, који су потицали из више европских држава – геноцид који је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.