Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2017.

Одржана вежба „Зима 2017“




Показна тактичка вежба Прве бригаде са бојним гађањем „Зима 2017“ одржана је на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

Догађају су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић с члановима колегијума.  

Циљ здружене вежбе, нивоа батаљона, чија је тема била - борбена група у одбрани са преласком у напад, био је приказивање обучености снага за командовање и потчињених јединица борбене групе у припреми, организовању и извођењу борбене операције у свим временским условима.  

Кроз реализацију активности приказан је начин организовања и извођења тактичке вежбе са бојним гађањем са борбеном групом, као и потребан ниво обучености јединица за извршавање постављених задатака у току извођења операције.

У свом обраћању након вежбе, министар одбране Александар Вулин рекао је да ће, у складу са наређењима добијеним од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића,  Војска Србије у наредној години имати неколико тежишних задатака.

- На првом месту то је унапређење наше обучености и даљи рад на бољој обуци наших војника, на повећању борбене готовости и спремности баш сваког нашег припадника.  Данас смо видели да је то могуће и могли смо да се уверимо у изузетну обученост и мотивисаност, а слободно могу да кажем, и храброст припадника Војске Србије.  Министарство одбране ће са своје стране наставити да ради на опремању Војске, на њеној модернизацији и на побољшању материјалног положаја наших припадника.

 Министар одбране је рекао да му је драго што јавност може да види у каквим условима вежбају наши војници.

- Да се види зашто се припремају и обучавају, колики су напори и одрицања потребна да би били у стању да испуне највише стандарде који су пред њима. Драго ми је што јавност може да види да се сваки уложени динар у припаднике наше војске враћа изузетним људима, и враћа се Војсци, која може да гарантује безбедност и сигурност на сваком делу наше територије.  Данас смо овом вежбом показали да су припадници Копнене војске, у овом случају,  Прве бригаде, на највишем могућем нивоу и да наша земља може да буде мирна и сигурна, а да свака претња већ унапред може да буде отклоњена. Овако снажна војска је највећи гарант мира. Овако спремна војска је гарант да рата неће бити - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Официр за планирање вежбе и командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да су данашњим даном двонедељне вежбовне активности на полигону Пасуљанске ливаде, у оквиру обуке борбене групе, успешно завршене.

- Припадници борбене групе имали су прилику да осете како је изводити борбена дејства у тешким временским условима. За обуку борбене групе у оваквим условима вазно је да њена команда, и све јединице, кроз вежбовне активности подигну ниво способности и створе услове за даљу обуку која ће такође подизати ниво оспособљености наших снага - рекао је генерал Петровић и додао да извођење обуке у оваквим условима јача морал и способност јединица и обећава да ћемо и у наредној години овакве и сличне активности још успешније реализовати.

Вежба "Зима 2017"  показала  је успешно садејство јединица и родова и интеграцију обуке родова Копнене војске, као и интеграцију два вида - Копнене војске и Ратног ваздухопловства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.12.2017
mp4 (163,06 MB)
Министар Вулин
15.12.2017
mp4 (87,28 MB)
Бригадни генерал Жељко Петровић
15.12.2017
mp4 (178,03 MB)
Вежба - први део
15.12.2017
mp4 (190,8 MB)
Вежба - други део
15.12.2017
mp4 (144,21 MB)
Обилазак јединица после вежбе