Министарство одбране Републике Србије
 
14.12.2017.

Босну и Херцеговину искрено поштујемо, а Републику Српску искрено волимо



Министар одбране Александар Вулин, који борави у званичној посети Босни и Херцеговини, састао се данас у Бањалуци са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком, председницом Владе Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Током састанка разговарало се и о повећању обима сарадње са одбрамбеном индустријом Републике Српске.

- Искористио сам данас прилику да обавестим председника Додика, премијерку Цвијановић и министра Ђокића да су врховни командант, Александар Вучић и  Министарство одбране Републике Србије обезбедило новац за одговарајуће ремонте наших мотора, што тенковских што авионских, у износу од 63 милиона динара за "Фабрику мотора специјалне намене“ Пале и 280 милиона динара за Ремонтни завод „Орао“ из Бијељине, истакао је министар одбране Александар Вулин.

Вулин је рекао да се у Србији конкретно ради на спровођењу политике са циљем да се омогући развој предузећима у Републици Српској и одбрамбеној индустрији Републике Српске.

- Конкретно радимо да се одбрамбена индустрија Републике Српске развија, да ради, да запошљава људе. Овај новац ће помоћи и нашој војсци у смислу добијања одговарајућих ремонтованих мотора, што тенковских што авионских, али ће и запослити људе и у Бијељини и на Палама и ми ћемо наставити да водимо управо такву политику, рекао је министар Вулин.

- Председник Републике Србије никада у својим спољнополитичким напорима не пропусти да укаже колико нам је стало до Републике Српске, и ја у име Владе Републике Србије понављам нашу оријентацију и нашу бригу за живот Срба без обзира где они живели, а свакако за Србе у Републици Српској, нагласио је министар Вулин.

Он је подсетио да је Србија гарант Дејтонског споразума и да Србија инсистира да се он мора безусловно поштовати и спроводити.

- Сходно томе, ми поштујемо територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и сматрамо да Република Српска има своје место које ни на који начин не може бити умањено или угрожено било каквим накнадним тумачењима. Све што се договоре два ентитета и три народа за нас је прихватљиво. Све што се не ради у том правцу може бити изузетно опасно и имати несагледиве последице, а то нико од нас не жели. Наш највећи интерес су мир и стабилност у читавом региону, наш највећи интерес је успешна Република Српска, а Република Српска не може бити успешна уколико нема мира и стабилности свуда око нас. Управо због тога настојимо да економски помогнемо Републици Српској баш на овај начин, да покажемо колико смо заинтересовани за свакодневни живот, за економски просперитет свих грађана Републике Српске и да ћемо наставити да спроводимо управо такву политику. Држава Србија је опредељена за мир, за стабилност и у томе нам је потребна помоћ читавог региона. Као што и каже председник Републике, а ја се томе увек придружим, Босну и Херцеговину искрено поштујемо а Републику Српску искрено волимо, закључио је министар Вулин.

Председник Републике Српске Милорад Додик се лично захвалио министру одбране Александру Вулину за исказану пажњу коју је приликом било које потребе за помоћ указивао Републици Српској.

- Увек наиђемо на заиста један отворен приступ министра и свих његових људи у Министарству и Војсци и то је нешто што нама даје снагу и чини нас радосним из простог разлога што имамо пријатеље који разумеју околности у којима живимо и радимо, нагласио је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је ово била прилика да се побољша сарадња која се односи на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже што је и била главна тема разговора.

У свом обраћању председник Републике Српске осврнуо се и на Дејтонски споразум.

- Радује нас и неколико пута већ поновљен чврсти став да Србија поштује Дејтонски споразум, наравно и Босну и Херцеговину такву каква је направљена, њен територијални интегритет, али никада, никада, не пропусти да каже да је ствар договора унутра и да се мора поштовати договор унутра Босне и Херцеговине, како предвиђа Дејтонски споразум. Е  ту ми видимо озбиљну шансу  подршке која подразумева чињеницу да смо фактор који је и предвиђен Дејтонским споразумом да решава проблеме на нивоу Босне и Херцеговине. Обавестио сам министра и делегацију о стању у Босни и Херцеговини – нагласио је председник Додик.

Додик је говорио и о економском развоју Републике Српске који се по његовим речима креће у позитивном смеру.

- У том погледу, већ након 2014. године и великих поплава које су направиле велику штету, ми бележимо раст домаћег производа, а то ће се десити и ове године. Наш највећи партнер, економски и привредни партнер, је Србија. Наша предузећа успешно сарађују и ово је период једне најинтензивније сарадње у свим областима Републике Српске и Србије. И наравно да се то рефлектује на област и  контакте које имамо везане за ангажовање одређених капацитета као што је Орао, као што су фабрика мотора на Палама, Космос и неке друге фабрике које треба да оживимо. Треба рећи и то већ јавност добро зна да је Србија успела да дигне своју наменску индустрију у смислу веома експанзивног присупа иностраним тржиштима, и да бележи огромне, огромне уговоре у производњи опреме  и оружја за трећа тржишта, рекао је председник републике Српске.

Он је нагласио да Република Српска подржава политику коју Србија спроводи, а односи се на војну неутралност.

- Република Српска је недавно у свом парламенту усвојила декларацију о војној неутралности. Ми на то имамо право зато што је то наш став, у оквиру Босне и Херцеговине. Ми не желимо да имамо било какву границу на Дрини која би била граница некаквих војних савеза. Ми желимо да сачувамо интегритет на том питању и то не кријемо, то смо јасно рекли. У том погледу пратимо Србију, истакао је председник Додик.

Додик је рекао да Републици Српској одговара неутралност.

- Ми не можемо да пређемо преко чињенице да је НАТО у два наврата бомбардовао српски народ и да је то било без манданта светске организације на том питању и да од штете које су нанели бомбардовањем и санкцијама које су нам увели још увек не можемо да се опоравимо као народ и као државе. Психолошки гледано, тешко народ може ментално да прихвати некога ко се тако односио, без обзира на све, рекао је Додик.

У току дводневне посете Босни и Херцеговини, министар Вулин се јуче у Сарајеву састао са министарком одбране Босне и Херцеговине Марином Пендеш са којом је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и начинима за унапређење сарадње у области одбране и обишао Центар за обуку за операције подршке миру у Бутмиру и „Фабрику мотора специјалне намене“ а.д.  Пале.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.12.2017
mp4 (214,21 MB)
Изјава министра Вулина
14.12.2017
mp4 (206,83 MB)
Изјава председника Републике Српске Додика
14.12.2017
mp4 (121,25 MB)
Састанак