Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2017.

Унапређење сарадње са Републиком Српском у области одбрамбене индустрије



У наставку данашње посете Босни и Херцеговини, министар одбране Александар Вулин обишао је Центар за обуку за операције подршке миру у Бутмиру и „Фабрику мотора специјалне намене“ а.д.  Пале.

Са руководством фабрике на Палама министар одбране Александар Вулин разговарао је о сагледавању могућности за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом.

- Министарство одбране и Влада Републике Србије су веома заинтересовани да одбрамбена индустрија Републике Српске буде успешна и да може да задовољи и наше потребе. Већ у петак ће „Фабрика мотора специјалне намене“ потписати уговор са Министарством одбране за ремонт десет тенковских мотора у укупној вредности од 63 милиона динара тако да можемо да кажемо да ће имати и шта да раде и да ће моћи да запосле раднике и да ће моћи да почну да попуњавају своје капацитете. За нас је ово значајан посао. Веома је важно да сарадња и добро почне и да се добро одвија. То је добра вест и за Пале и за Републику Српску и свакако показатељ да смо веома озбиљно заинтересовани за капацитете одбрамбене индустрије Републике Српске. Наша Влада, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић увек посебно воде рачуна о Републици Српској и један од наших спољнополитичких приоритета јесте Република Српска, да се овде добро живи, да се српски народ у Републици Српској и у Босни и Херцеговини развија, да ради и самим тим да читав регион буде мирнији, стабилнији и успешнији. Ми верујемо да економски развој и да економска сарадња са Републиком Српском управо раде у овом циљу. Када имамо успешне, запослене људе, имаћемо и мир и стабилност, нагласио је министар Вулин.

Он је додао да се разговарало о томе како да се помогне одбрамбена индустрија Републике Српске. 

- Одбрамбена индустрија у Републици Србији је у власништву државе највећим делом. Ми сада и доносимо нови закон који ће регулисати могућност улагања у одбрамбену индустрију Србије и ту ће бити простор да налазимо правне и економске начине како можемо да уложемо у одбрамбену индустрију Републике Српске и како можемо да уђемо у све оно што је потребно на тржишту Војсци Србије. Али не само Војсци Србије. Ово је тржишни посао и морамо налазити и друге путеве и усвајати и друге производне програме. Одбрамбеној индустрији Србије иде добро. Можемо да кажемо да успевамо да задовољимо потребе нашег тржишта и да извозимо доста на светско тржиште али то није разлог да станемо већ напротив, да уложимо у одбрамбену индустрију да би дочекала нека друга времена као технолошки много развијенија и сигурнија, закључио је српски министар одбране.

Министар индустрије рударства и енергетике у Влади Републике Српске Петар Ђокић изразио је захвалност министру Вулину што је посетио Републику Српску, после посете Бањалуци у септембру ове године. 

- Данас смо разговарали о томе како да, уз подршку Владе Србије и Републике Србије, односно Министарства одбране Републике Србије, помогнемо и трасирамо будући пут за „Фабрику мотора специјалне намене“ . То ће бити у једном обиму послова који ће они добити већ за недељу, две дана и то ће омогућити рад неколико месеци. Али ми желимо да дугорочно решавамо ово питање на начин да уђемо у поступак приватизације „Фабрике мотора специјалне намене“ и говорили смо управо о том моделу. Поступак би провела Влада Републике Српске уз консултације са Владом Србије и другим надлежним институцијама у Србији на политичком нивоу које би требало да одлуче о томе на који начин да уђу у капитал овде у Републику Српску, у „Фабрику мотора специјалне намене“ и још неке које су спремне за сарадњу, рекао је министар Ђокић и још једном поновио захвалност министру Вулину на његовом ентузијазму да се укључи у тражење најбољих решења која ће бити од интереса за Републику Српску и за Републику Србију и која ће бити од итереса и за фабрике у Републици Српској и све запослене у „Фабрици мотора специјалне намене“. 

Претходно је током дана министар Вулин разговарао са министарком одбране Босне и Херцеговине Марином Пендеш. О тим разговорима министар Вулин је рекао:

- Наша војна сарадња је добра и, као и до сада, сарађиваћемо посебно у области војног образовања. На различитим нивоима школовања у нашим школама управо се школује 27 официра Оружаних снага Босне и Херцеговине. Сарађиваћемо у области мировних операција и обуке за мировне операције, а свакако треба да нађемо начина да сарађујемо када је у питању мигрантска криза и све оно што из мигрантске кризе произилази и може да угрози наше земље. 

Министар Вулин је оценио да је циљ Републике Србије мир и стабилност у региону. 

- Ми хоћемо да Босна и Херцеговина буде мирна, стабилна, да у њој се одлуке доносе у складу са Дејтонским споразумом у консензусу. Дакле, све оно што одлуче два ентитета и три народа једногласно за нас је апсолутно прихватљиво и ми увек подржавамо такве ствари и такву политику. Ми Босну и Херцеговину поштујемо, поштујемо њен територијални интегритет, њен суверенитет. Ми волимо Републику Српску и наш велики циљ јесте да Босна и Херцеговина буде стабилна и сигурна и да сви који живе у њој, и српски народ, наравно, буде поштован, буде вољен и да буде успешан. 

Министар одбране Републике Србије нагласио је да Војска Србије има озбиљне планове када је у питању наоружавање и модернизација наше војске. 

- Са задовољством могу да кажем да нам је и буџет значајно повећан и да ће ове године да износи 70 милијарди и 500 милиона динара. Од тог дела више од 11 милијарди динара је предвиђено управо за модернизацију и за набавку нових система наоружања. Ми имамо потребу да нашу армију подигнемо на највиши могући технолошки ниво и, сходно томе, смо спремни да сарађујемо и са окружењем али не само са окружењем већ са свима од којих можемо и да купимо нову технологију али и да понудимо своје производе, закључио је министар Вулин који ће се сутра у Бањалуци састати и са званичницима Републике Српске, председником Милорадом Додиком и председницом Владе Жељком Цвијановић.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2017
mp4 (180,84 MB)
Изјава министра Вулина
13.12.2017
mp4 (109,17 MB)
Изјава министра Ђокића
13.12.2017
mp4 (108,92 MB)
Посета
13.12.2017
mp4 (112,41 MB)
Министар Вулин о сарадњи са БиХ
13.12.2017
mp4 (60,48 MB)
Министар Вулин о модернизацији војске