Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2017.

Посвећеност миру по свим питањима



Одговарајући на новинарско питање о Косову и Метохији, министар Вулин је нагласио да се ради о делу Републике Србије.

- Мени је тешко да разумем да неко тражи да његова земља буде међународно призната, чувана, у признатим међународним границама али да са друге стране има идеју да моја земља требало да буде нешто мања или другачије организована и да у њеном саставу не треба да буде овај или онај део њене земље. То није добро. И када чујете такву изјаву онда морате да реагујете на њу. И онда морате да реагујете озбиљно и државнички, а држава озбиљно реагује тако што сазове своје најодговорније људе и каже шта сад ово значи и да ли ово утиче на нашу безбедност, нагласио је Вулин.

У наставку, министар Вулин се осврнуо и на догађај у Сребреници:

- Ја ћу вас подсетити да је прошло две године од како је извршен покушај убиства Александра Вучића. И још увек немамо ниједно име. И још увек нико за то није кажњен. И још увек се сви правимо као да се то није десило. Извините, да се то десило на територији Републике Србије ми би учинили све да се до истине дође, кривци би после две године сигурно били и пронађени и кажњени, па тај Александар Вучић није од тога направио никакав простор за погоршање односа између наших земаља. И то говори о државничкој озбиљности и то говори колико је Србија заиста посвећена миру и колико је спремна да пређе и преко ствари преко којих би мало која земља прешла. Да ли можете да замислите реакцију било које друге земље да је неко покушао да убије њиховог премијера и да две године касније немате одговор на то питање. А као што видите ево ми смо и данас овде. И чланови председништва су били неколико пута у Београду. Наш председник дакле заиста показује у којој мери је у стању да учини све да би овај простор био миран и да би био стабилан. То без такве Србије не би било могуће, рекао је Вулин.

Коментаришући изјаву члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића, министар Вулин је рекао:

- Морате да реагујете када неко покуша да вас угрози, макар и изјавом, када таква изјава долази од тако важног човека у суседној земљи, онда морате да одговорите на изјаву која доводи у питање суверенитет и територијални интегритет ваше земље. Ја сам сигуран да када бих ја рекао тако нешто и изјавом угрозио територијални интегритет Босне и Херцеговине, да би се итекако нашло ко ће реаговати и да би се реаговало на државном нивоу. И као што знате ниједан представник државе Србије никад својом изјавом није повредио територијални интегритет Босне и Херцеговине. Увек смо истицали да смо земља која признаје Босну и Херцеговину у њеним међународно признатим границама, да смо гарант Дејтонског споразума и да очекујемо да се у Босни и Херцеговини све и спроводи  у складу са Дејтонским споразумом, у складу са концензусом три народа и два ентитета.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2017
mp4 (206,66 MB)
Изјава