Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2017.

Боља сарадња основ за мир и стабилност у региону



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Сарајеву са министарком одбране Босне и Херцеговине Марином Пендеш, са којом је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и начинима за унапређење сарадње у области одбране.
 
Двоје министара су се сагласили да земље треба да имају заједнички одговор када су у питању елементарне катастрофе које погађају читав регион, да је добро заједничко учешће у мировним мисијама и да је важно пратити мигрантску кризу која може угрозити и Србију и Босну и Херцеговину, као и да треба водити рачуна о свим асиметричним претњама које се данас намећу читавом свету.
 
Захваљујући се на срдачној добродошлици, министар одбране Александар Вулин је изјавио да је Републици Србији од највећег интереса стабилна, снажна и успешна Босна и Херцеговина.
 
- Важна нам је мирна Босна и Херцеговина, Босна и Херцеговина свих њених грађана, Босна и Херцеговина у којој се људи и народ добро осећају, која се развија, рекао је Вулин.
 
Наглашавајући да се у овом тренутку на нашој Војној академији школује 27 официра Оружаних снага Босне и Херцеговине, Вулин је рекао:
 
- Ми смо веома поносни због тога и задовољни што можемо да им пренесемо своја знања и што на њих можемо да пренесемо искуства и све оно што једног официра чини сутра успешним, будућег официра и неког ко ће водити рачуна о безбедности своје земље и о безбедности припадника који су му поверени, рекао је Вулин.
 
Он је потврдио да Србија и Босна и Херцеговина заједно учествују у мировним мисијама и да су у стању да помогну и другима.

- Управо због тога сам веома поносан и задовољан што смо данас разговарали и о будућности и о положајима одбрамбене индустрије, о могућности да негде и заједно наступимо, свакако да будемо добри партнери једни другима. Желим такође да се захвалим на једном принципијалном ставу који је начелник Генералштаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генерал Јелеч учинио приликом заседања А5 у Охриду када је јасно ставио до знања да представник Косова и Метохије не може да буде представљен другачије него по договореној формули и желим да се захвалим управо на том принципијалном ставу. Верујем у поштовање принципа и међународног права које увек може да помогне у разумевању између земаља, истакао је министар Вулин.
 
Минстар одбране Александар Вулин позвао је министарку одбране БиХ Марину Пендеш да дође у званичну посету и најавио потписивање одговарајућих споразума из билатералне војне сарадње.
 
- Све договорене активности које смо планирали за ову годину су у највећем делу урађене. Очекујем да ће се тако висок проценат успешности наставити идуће године и да ћемо наставити да сарађујемо. Дуго времена је прошло пре него што је министар одбране Републике Србије био  у Сарајеву, ево ово је прилика да кажемо да не треба у будућности да правимо тако дуге паузе већ да се виђамо, срећемо, размишљамо и радимо на добробит једне и друге земље, закључио је министар Вулин.
 
Министарка одбране Босне и Херцеговине Марина Пендеш сматра да је посета министра одбране Републике Србије Александра Вулина један од битних показатеља опредељености ове две земље и два министарства за добру сарадњу. Изражавајући задовољство јер је план заједничких активности за 2017. скоро у потпуности испуњен, истакла је да ће фокус за следећу годину бити усмерен ка бољој сарадњи у оквиру размене и школовања људи у обе земље, као и војној сарадњи када је у питању одговор на природне катастрофе и несреће и захвалила министру Вулину јер је летос, када су били пожари на југу Босне и Херцеговине, у циљу помоћи понудио на располагање ресурсе ВС.
 
- Мислим да смо заједнички усагласили да је мир, стабилност и сигурност овог дела југоисточне Европе нешто што је заједничко за обе наше земље, да имамо изврсну сарадњу у оквиру регионалних форума у којима суделују наши начелници оружаних снага, али исто тако и министри одбране, када говоримо о А5, Б9 и Б7 и тд. Заједнички суделујемо и у „Medical Task Forces“, јер смо пре две године формирали средиште које је у Скопљу, рекла је министарка Пендеш.
 
Министарка Пендеш је истакла да је са министром Вулином разговарала о могућностима сарадње у оквиру јавих набавки и да уколико дође до измене Закона о јавним набавкама могу бити искоришћени капацитети не само у Републици Србији већ и у Босни и Херцеговини, јер је наменска индустрија нешто што у смислу развоја подржавају обе земље.
 
- Оцењујем да је ова посета јако битна. Ово је посета пријатељске земље, партнерске земље. Мислим да је она добра порука не само за наше две земље, него за цели регион.
 
Министар одбране Александар Вулин је на крају поновио да је Србија војно неутрална и да ће наставити тако да води своју политику.
 
- Ми сматрамо да је та политика за нас најбоља и најоптималнија. Како ће се било ко понашати у окружењу то је његово право и ми не узимамо себи тo право да било коме одређујемо политику, да му одређујемо шта ће да ради, шта ће да мисли. Свако треба да процени у складу са интересима својих грађана шта је најбоље за њега, а још једном понављам, да и та одлука као и свака друга одлука у складу са Дејтонским споразумом који је од огромног значаја, мора да буде донета уз сагласност два ентитета и три народа. Све са чим се сложе три народа и два ентитета у БиХ за нас је потпуно прихватљиво, рекао је Вулин.
 
Министар Вулин је додао и да државе међусобно контролишу стање наоружања те да у том смислу нема кршења потписаних одредби нити има проблема:
 
- Веома се води рачуна о томе, тако да не можете ви себе да оцените, већ вас други оцењују, тако да је могућност грешке потпуно искључена, додао је Вулин.
 
Осврћући се на прилике у региону, министар одбране је рекао да је држава Србија апсолутно окренута миру и да је као једна од кључних земаља у региону и гарант мира.
 
- На челу државе Србије се налази председник Александар Вучић који је врховни командант Војске Србије и он и јесте човек окренут миру, врло често и на своју штету. Он и те како уме да занемари појачану реторику и не тако добронамерне изјаве и реченице и на тај начин да сачува мир и стабилност у читавом региону, истакао је Вулин.
 
Он је подсетио да никада Србија није била та земља која је прва започињала оштру реторику:
 
- Ви ћете се сетити, и сигуран сам да ћете ме подржати у томе када вам кажем, да никада ни једна, тешка или претешка изјава, никада није кренула прво из Републике Србије. Ми веома водимо рачуна о томе, да будемо фактор стабилности, фактор мира на овом простору, и уосталом човек који води Републику Србију је својим личним примером показао да је баш тако, рекао је Вулин.
 
Министар Вулин је са сарадницима у току дана обишао и Центар за обуку за операције подршке миру у Бутмиру и „Фабрику мотора специјалне намене“ а.д.  Пале ради сагледавања могућности за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2017
mp4 (210,39 MB)
Изјава министра Вулина
13.12.2017
mp4 (197,02 MB)
Изјава министарке Пендеш
13.12.2017
mp4 (129,99 MB)
Посета
13.12.2017
mp4 (124,23 MB)
Изјава министра Вулина о Србији као фактору стабилности
13.12.2017
mp4 (74,93 MB)
Изјава министра Вулина о уласку БиХ у НАТО