Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2017.

Генерал Диковић у посети припадницима Војске Србије у мисији УН Либану



Дочеком у Команди сектора Исток мисије Уједињених нација у Либану (UNIFIL) данас је почела посета начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића овој мисији, у којој је ангажован најбројнији контингент српских мировњака.

Са командантом Сектора Исток бригадним генералом Франциском Хавиером Ромеро Маријем генерал Диковић је разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у том сектору, као и о ангажовању припадника Војске Србије у саставу UNIFIL. На састанку у Команди Сектора Исток штабни официри Команде сектора упознали су начелника Генералштаба са задацима које обављају јединице у овом сектору.

Начелник Генералштаба, са делегацијом, потом је обишао позицију УН на којој задатке извршавају припадници Војске Србије, где му је о ангажовању наше пешадијске чете реферисао командир чете мајор Младен Глигоријевић, који је истакао да су припадници чете здрави, обучени, опремљени и мотивисани за извршавање задатака у зони операције.

Генерал Диковић обишао је и зону операције шпанског батаљона, у чијем се саставу ангажује наша пешадијска чета, и стекао непосредан увид у специфичности извршења задатака у овој мисији. У разговору са српским мировњацима у Либану, генерал Диковић је изразио задовољство досадашњим радом старешина и војника Војске Србије у тој операцији истакавши да они, извршавајући задатке раме уз раме са колегама из других војски, на најбољи начин представљају Републику Србију и Војску Србије.

Делегација Војске Србије предвођена начелником Генералштаба посету мисији UNIFIL наставиће сутра, где ће се, након свечаног дочека у Команди мисије у Накури, састати са командантом снага и шефом мисије UNIFIL, генерал-мајором Мајклом Беријем. Током боравка у Либану генерал Диковић обићи ће и Команду Сектора Запад где ће разговарати са командантом сектора бригадним генералом Родолфом Сгангом, а посетиће и позицију УН на којој задатке, у саставу инталијанског контингента, извршавају припадници нашег вода за заштиту снага.

Припадници Војске Србије ангажују се у мисији Уједињених нација у Либану од 2010. године, а тренутно 177 старешина и војника наше војске извршава задатке у тој мисији. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА