Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2017.

Посета Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу



Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, посетио је данас Центар за обуку Копнене војске у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу. Током данашње посете, министар Вулин састао се и са градоначелником Банетом Спасовићем.
 
Министар Вулин је, након обиласка пожаревачког Центра за обуку, истакао да се Војска Србије боље опрема, Војска Србије набавља најсавременије системе наоружања, али Војска Србије, изнад свега, води рачуна да наш припадник буде обучен на највишем могућем нивоу.
 
- Управо због тога, и у наредној години ћемо посебан акценат ставити на побољшање обуке, на још снажијој обуци и, наравно, на побољшаној физичкој спреми сваког нашег припадника. Војска Србије ради са својим припадницима и сваки наш припадник заслужује максималну пажњу, заслужује прилику да буде обучен по највишим светским стандардима, баш као што је сада и опремљен по највишим светским стандардима. Министарство одбране, у оквиру својих надлежности, ће учинити све да са читавом Владом Републике Србије обезбеди и да Војска Србије и сваки њен припадник буде и у материјалном смислу збринут – нагласио је министар Вулин.
 
Обраћајући се окупљеним припадницима Центра за обуку, министар одбране је истакао да се у овим временима у којима се неке друге вредности стављају изнад љубави према отаџбини, ви сте својим примером показали колико волите своју земљу, колико хоћете да будете део ње и да будете уз њу када је тешко, баш тамо где је најтеже, да се припремате да своју земљу браните, да је чувате, да је оставите бољу него што сте је затекли, да они који долазе иза вас буду поносни баш на вас, као што сви ми јесмо и можемо и морамо да будемо поносни на јунаке који су ову војску и ову земљу стварали и бранили.
 
- Ова земља се поноси својом Војском, поноси се својом улогом, поноси се начином на који се борила у ратовима које није тражила и које није водила и које није изазивала, али је морала да буде ту, зато што су већи и силнији сматрали да могу да одлучују уместо нас. Захваљујући вама, захваљујући онима који ће тек доћи, ми можемо да кажемо да одлучујемо сами о својој судбини, да смо војно неутрални, и да можемо да одредимо ко су нам пријатељи, а непријатељи нас, ионако, сами изаберу – нагласио је министар Вулин.

Поносан сам на вас, додао је министар Вулин, што се трудите, учите, радите, борите и корачате онако како су корачали они пре вас.
 
- Нема војника Србије на кога ова земља није поносна, нема ни једног учешћа у ратовима на које нисмо поносни, а ратови су нам били наметнути и ратове смо водили зато што смо хтели да будемо сами на своме и ни на чему другом. Поносни на вас, зато што земља којој служите уме да цени и уме да воли свог војника, баш као што је њен војник цени и воли. Трудићемо се да учинимо материјални положај сваког од вас, сваког припадника Војске Србије да буде бољи, да се добије већа плата и брже стан, да се омогући да ваше дете пре дође до вртића, да се омогући да војно школство буде шире и доступније свима. Трудићемо се и радићемо и верујем да осећате да вас ваша земља, и ваша Влада и ваш врховни командант искрено воле и цене и поштују, али више од свега, оно што не може да се израчуна и оно што не може да се одреди јесте понос који осећамо када видимо вашу униформу, када видимо ваше очи, кад знамо да сте ту за нас, кад знамо да Србија никад неће бити сама. Живела Војска Србије! Живела Србија! – поручио је министар Вулин.
 
Према речима генерала Диковића, припадници Војске Србије велику пажњу поклањају развоју и одржавању борбене способности и у складу са наменом и задацима војске.
 
- Рекао бих да је обука један од два најважнија чиниоца те борбене способности војске, поред доктрине, образовања и инфраструктуре, наоружња и војне опреме. Суштина обуке јесте, најкраће речено, да војник или војна формација, без обзира о којој се формацији ради, све што може да доживи на бојишту и извршавајући борбене задатке, да то прво доживи и осети на обуци и самим тим, да се на најбољи начин припреми како да поступа и како да се понаша у конкретној борбеној ситуацији – нагласио је генерал Диковић додајући да данашњи прикази потврђују да Центар за обуку Копнене војске поседује интелектуалне и материјалне капацитете за индивидуалну и колективну обуку у складу са захтевима савременог начина употребе војске у свим мисијама.
 
Генерал Диковић је, такође, одао признање свим припадницима Војске Србије, што су стоички поднели све напоре економског опоравка земље.
 
- Ти напори већ почињу да дају резултат и наредна година је година бољег стања, посебно по питању статуса и стандарда припадника Војске Србије. Одао бих признање и припадницима Центра за обуку Копнене војске и војницима на добровољном служењу војног рока на великој мотивацији коју су показали у току реализације садржаја обуке – закључио је генерал Диковић.
 
Градоначелник Пожаревца, Бане Спасојевић изразио је задовољство јер Министарство одбране и Војска Србије имају поверење у тај град.
 
- За Пожаревљане, за наше суграђане, Војска је светиња, и мислим да то доказујемо буквално на сваком кораку гостопримством према нашој војсци. Локална самоуправа чини све што је у њеној моћи да помогне овом гарнизону овде у Пожаревцу и тако ћемо наставити и даље – истакао је Спасојевић.
 
Министар Вулин и генерал Диковић, са сарадницима, обишли су и спомен-собу Центра за обуку и обновљену фискултурну салу, а присуствовали су и приказу обуке и презентацији исхране у природи.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2017
mp4 (62,15 MB)
Изјава министра Вулина
24.11.2017
mp4 (187,51 MB)
Обраћање министра Вулина војницима
24.11.2017
mp4 (137,47 MB)
Изјава генерала Диковића
24.11.2017
mp4 (80,17 MB)
Изјава градоначелника Пожаревца Спасовића
24.11.2017
mp4 (178,62 MB)
Посета
24.11.2017
mp4 (193,65 MB)
Показна вежба