Министарство одбране Републике Србије
 
17.11.2017.

Министар Вулин: Мировњаци су пронели славу наших људи



Дан Центра за мировне операције Војске Србије – 17. новембар и додела војних спомен-медаља за учешће у мировним операцијама свечано су уприличени данас у касарни „Бањица 2“. Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, као и ветерани учесници мисија и припадници Центра за мировне операције.
 
Одлуком министра одбране, додељена је 101 војна спомен-медаља припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су учествовали у мисијама у периоду од 2013. до 2016. године. Такође, министар одбране је постхумно одликовао докторку Оливеру Јовановић која је преминула од последица ангажовања у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици војном спомен-медаљом за допринос систему одбране.  
 
Министар Вулин, који је припадницима и уручио војне спомен-медаље, нагласио је да обично војске проносе славу свог оружја, а да су мировњаци пронели славу наших људи, наших знања, једне малобројне земље, али земље коју захваљујући вашој упорности, стрпљењу, знању и доброти поштују много већи, много бројнији.
 
- Баш све велике земље са којима сам имао прилику да разговарам о будућим мировним операцијама у којима бисмо могли да учествујемо, или о онима у којима сада учествујемо, желе или да се продуже или да ми будемо у неким новим, и баш сви желе да буду са нама. Баш сви желе да наши људи буду са њима или да они буду уз нас. То нисмо постигли најбољом опремом, ни најбољим авионима којима сте стигли, нити ничим што може да се израчуна. Ту част заслужили смо вашим радом, вашим стрпљењем и изнад свега вашом добротом. Знам да тамо где сте били, а тамо где сте били није било баш мира ни доброте, јер не би вас звали да није било муке, да сте у њиховој деци, у њиховим очима, препознавали неку нашу децу и неке наше муке. Можда отуда и таква доброта, поручио је министар Вулин.
 
Он је додао да свако од нас има непосредно искуство, да ли лично, или породично, у коме је неко патио, у коме је неко због рата морао да напусти свој дом, у коме је неко због рата и насиља морао да промени свој живот, да остави све иза себе и да зависи од подршке и помоћи од сасвим непознатих људи.
 
- Баш зато што имамо такво искуство и баш зато што свако од вас и свако од нас има личну, породичну и пријатељску причу која би се могла сабрати у тој реченици да је људска патња универзална и препознатљива. Баш зато сте били тако добри људи као што јесте, јер сте у туђој деци препознавали нашу, у туђим очима њихову муку као своју прихватали. Тако се ваљда мери и ко је какав човек. Колико можеш да разумеш туђу муку, колико можеш да разумеш туђу бол. Зато што сте били такви и зато што сте такви сви желе да остану са нама или желе да своје прве кораке учине баш са припадницима Војске Србије, рекао је министар Вулин.
 
Према речима заступника начелника Центра за мировне операције пуковника Николе Дејановића, Центар је данас спој теорије и праксе и као такав је јединствен у региону, али и у европским и светским оквирима где су на једном месту обједињена и обука и оперативна функција.
 
- Поносни на припадност јединици и постигнуте резултате у претходном периоду одлучни смо да развијене способности и даље унапређујемо ради обезбеђивања свих услова за подршку ангажовања Војске Србије у мултинационалним операцијама, поручио је пуковник Дејановић.
 
У име одликованих припадника, присутнима се обратио заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, који је истакао да учешће у мултинационалним операцијама представља велику част.
 
- Имали смо прилику да нашу земљу прикажемо у најбољем светлу, да покажемо ко смо, шта умемо и колико вредимо. Наше ангажовање у мултинационалним операцијама увек има циљ да сачувамо и задржимо оно што је највредније за човека – живот и мир, поручио је пуковник Јовичић.
 
Дан Центра за мировне операције установљен је 2015. године у знак сећања на 17. новембар 1956. када је на Синају искрцана претходница првог југословенског одреда од 44 припадника.Управо том мировном операцијом започело је учешће југословенских снага у мировним мисијама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.11.2017
mp4 (224,8 MB)
Обраћање министра Вулина
17.11.2017
mp4 (240,12 MB)
Обраћање пуковника Дејановића
17.11.2017
mp4 (137,6 MB)
Обраћање пуковника др Јовичића
17.11.2017
mp4 (166,14 MB)
Свечаност
17.11.2017
mp4 (220,57 MB)
Додела спомен-медаља