Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2017.

Највиши интерес Србије је мир у региону



Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића, али и актуелну безбедносну ситуацију, министар одбране Александар Вулин је изјавио да је безбедносна ситуација у Републици Србији стабилна, она је под контролом и сви грађани ове земље могу да буду сигурни и мирни да све надлежне службе и сва надлежна министарства раде свој посао на најбољи могући начин и да се наш свакодневни живот неће пореметити ни на који начин.
 
- То што је рекао Изетбеговић, нажалост, је чак и очекивано. Када имате човека који, ево после две године од покушаја убиства Александра Вучића није нашао за сходно да нађе кривце, или бар да се потруди да нађе кривце, онда можете очекивати да ће наставити управо са таквом политиком и да ће наставити са политиком која има за циљ да дестабилизује и Босну и Херцеговину, али и читав регион. Ми то, наравно, нећемо дозволити, и сигурно нећемо ћутке посматрати да се прети и Србима, да се прети и територијалном интегритету Републике Србије и наравно да ћемо учинити све што је у нашој моћи да Република Србија буде сигурна и безбедна од такве политике – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Изетбеговић, нажалост, још једном показује да мировна политика Александра Вучића у њему нема савезника и да пружена рука Србије често остане у ваздуху и да пружена рука Србије се не разуме, и да пружена рука Србије, поготово Изетбеговићу, увек изгледа као да смо слаби, а не да смо управо јаки зато што нудимо мир и зато што нудимо суживот и зато што желимо миран, стабилан и просперитетан регион.
 
- Највиши интерес Републике Србије је мир у читавом региону, и наравно, да Срби без обзира где живе буду сигурни и заштићени и да могу да живе као слободни грађани својих земаља без обзира где они живели. Али нећемо дозволити да због било које политике, било ко дестабилизује Србију или покушава да од Србије направи некакву земљу коју ће откидати кад ко хоће или шта ко хоће. Изетбеговић није партнер за мировну политику, он мир, једноставно, не разуме. Верујем да ово што је рекао није рекао у име Бошњака, јер сам сигуран да ни један грађанин Босне и Херцеговине не жели да се меша у унутрашња питања Републике Србије, не жели дестабилизацију, не жели сукобе са својим комшијама, не жели сукобе у својој земљи. Изетбеговић их, изгледа жели, а сигуран сам да нема подршку за то ни у бошњачком народу, као што знам да нема нигде другде, али би било веома добро и важно да међународна заједница већ једном проговори и да јасно каже да то што говори Изетбеговић је опасно и да мора наићи на осуду читавог света. Република Србија има обавезу да поштује Дејтонски споразум, да гарантује Дејтонски споразум, а Дејтонски споразум овако нешто не би дозволио. Ми ћемо се својих обавеза држати, све надлежне службе ће радити свој посао, грађани Србије могу да буду мирни и сигурни, ми чувамо стабилност и безбедност, а и грађани околних земаља могу да буду мирни и сигурни зато што држава Србија, преко својих служби, преко својих министарстава, чува мир и стабилност – поручио је министар Вулин. 
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.11.2017
mp4 (261,86 MB)
Изјава