Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2017.

Округли сто о нацртима закона о одбрани и Војсци Србије



Округли сто, део Јавне расправе о изменама и допунама закона о одбрани и Војсци Србије, која траје до 23. децембра, одржан је данас у београдском Дому Војске Србије.
 
Секретар Министарства одбране Зоран Лазић подсетио је присутне, међу којима су били представници синдиката који делују у систему одбране, управа, установа и других организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, удружења грађана и заинтересоване јавности, да су досад одржана два округла стола, у Новом Саду и Нишу, на којима су сви заинтересовани имали прилику да на различите начине доставе своје сугестије, предлоге и примедбе на нацрте измена и допуна два закона који су предмет расправе.
 
 Начелница Правне управе Министарства одбране Љиљана Мирић представила је све измене и допуне оба закона, након чега је отворена расправа током које су присутни имали прилику да поставе питања, дају сугестију или предлоге како би одређене одредбе требало да изгледају.
 
У уводној речи секретар Министарства одбране Зоран Лазић подсетио је да су закони већ били пред Владом али да су због избора нове извршне власти враћени и сада пролазе процедуру јавне расправе.
 
- Ми смо у оквиру Министарства одбране и Војске Србије поново радили на тексту у оквиру Комисије и имали смо неколико састанака са представницима свих организационих целина, на којима су они исказали своје потребе како би неке евентуалне непрецизности или делове које су стварале проблем у њиховој примени - исправили или их прецизније дефинисали - рекао је секретар Министарства одбране и подсетио да су одржана три састанка са представницима свих синдиката који делују у Министарству одбране и Војсци Србије и захвалио им се на конструктивном приступу „јер су доставили доста примедби и сугестија на нацрт текста закона, од којих су неке и постале и његов део".
 
Лазић је рекао да се изменама и допунама закона приступило из два разлога.
 
- Први циљ је прецизније дефинисање и нормирање, како би одредбе биле јасније и како би се елиминисали проблеми у његовој примени у пракси али и биле усклађене са другим законима Републике Србије. Други разлог је унапређење статуса професионалних припадника Министарства одбране и Војске Србије, рекао је секретар и додао да је трајни циљ да сви припадници имају боље услове живота и рада.
 
У наставку округлог стола он је, с начелницом Правне управе Љиљаном Мирић, одговарао на питања присутних која су се тицала разних одредби које регулишу материју два веома битна закона.
 
Секретар Министарства одбране Зоран Лазић, након двочасовне дебате одржане у толерантном тону, захвалио је свима на доприносу расправи и позвао их да до 23. новембра доставе све предлоге и сугестије, након чега ће закључци са округлих столова и јавне расправе бити достављени Влади. Тада следи процедура усвајања на тој инстанци, и касније, како је истакао да се нада, до краја године и у Скупштини Републике Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА