Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2017.

Посета делегације израелског Меморијалног центра Војном архиву




Представници Меморијалног центра „Јад Вашем“ из Јерусалима, бораве од 12. до 16. новембра у радној посети Војном архиву ради сагледавања реализације и даље имплементације послова утврђених Међународним споразумом између те две институције.

У делегацији гостију су Сара Пећанац, директорка Одељења за конзервацију и дигитализацију и Маша Јонин, директорка Одсека за архивску набавку Меморијалног центра, док домаћине представљају директор Војног архива капетан бојног брода Горан Петровић и његов помоћник потпуковник Душко Милојевић са сарадницима.

Током истраживања, које, на основу Споразума, траје три до четири године, представницима Меморијалног центра омогућен је приступ и скенирање архивске грађе која се односи на Холокауст на просторима бивше Југославије током Другог светског рата, са тежиштем на документима.

- Реч је о обимној и релевантој историјској грађи, од чега је део већ скениран, док ће остатак обрађивати истраживачи Меморијалног центра „Јад Вашем“ – каже директор Војног архива капетан бојног брода Горан Петровић и објашњава да је циљ данашње посете и дефинисање модалитета ангажовања истраживача и динамике процеса који дефинише споразум.

Поздраљајући госте, директор Војног архива је изразио задовољство током реализације Споразума и потврдио да ће Војни архив бити поуздан партнер израелским пријатељима.

Гости из Меморијалног центра „Јад  Вашем“ истакли су да су веома задовољни реализацијом истраживања и да се надају да ће прикупљена истраживачка грађа помоћи да се „попуне историјске рупе“ и склопи целовита слика Холокауста, великог страдања јеврејског народа крајем прве половине прошлог века.
photoФОТОГАЛЕРИЈА