Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2017.

Најбољи кад је најтеже



Свечаном академијом у Мастер центру Новосадског сајма данас је обележен 11. новембар, Дан Војномедицинског центра Нови Сад и 231 година постојања Војне болнице у Новом Саду.

Том приликом, министар одбране Александар Вулин изјавио је да је у систему војног здравства 3.800 припадника који у току једне године збрину више од 115 хиљада војних осигураника и преко 300 хиљада цивилних осигураника.
Најбољи кад је најтеже
- Војно здравство је један од најзначајнијих делова система Војске Србије и свакако да систем наше одбране не би могао да се замисли без ових људи.

Ово су добри и вредни људи, то су људи који самопрегорно и самопожртвовано дају све од себе да би свакоме, без обзира да ли је војник или цивил, било боље, рекао је министар одбране захваливши медицинарима на њиховом преданом раду.

Он је истакао да ће систем војног здравства бити унапређен, да ће се набављати нова опрема као и да неће бити несташице лекова а да ће војни осигураници увек бити збринути и на првом месту.

- Трудићемо се да посебно наше војномедицинске центре ојачамо и оснажимо, између осталог да бисмо помогли да наши осигураници тамо где живе имају најбољу могућу заштиту. Наставићемо да се боримо и да законским решењима, на првом месту мислим на Закон о Војсци Србије, значајно побољшамо њихов положај, рекао је министар Вулин.
 Најбољи кад је најтеже
Обраћајући се присутнима на свечаности, министар Вулин истакао је да сваке године више стотина припадника војног здравства одлази у мировне мисије широм света.

- Они од Либана, преко Централноафричке Републике, Конга, Сомалије, Кипра преносе славну доброту не српског здравства, не српске војске, већ народа коме припадамо. Још нисам чуо, а чуо сам пуно и разговарао сам с пуно људи, да ми је неко у свету рекао, да је имао прилику да упозна српског лекара, техничара, припадника српске Војске, а да каже нешто лоше. Нисам још никог чуо да је рекао да не знају, да не умеју, да неће и да не воле, рекао је министар, додајући да је таква и војска и народ коме припадају.
 
- Кад наиђу тешка и претешка времена ви будете први који дођу тамо на место од кога свако окреће главу и напуните очи ужасима које само људи могу да учине једни другима.  И када будете тамо не питате чије то дете лежи у прашини и крвари, не питате како се зове та жена која је позвала у помоћ, нема времена да препознате име, презиме, веру или нацију оног ког сте управо извукли испод кише метака. У тешким и претешким временима ви будете тамо где људи пате, зато вас људи и воле и цене. Увек се може наћи неко ко зна више и које је учио дуже, али је тешко наћи неког ко се толико пута суочио с оним што човек може човеку да учини. Ја зато од вас тражим да личите на себе какви сте били у оним тешким, претешким временима када је требало ићи тамо где људи пате, где умиру најмлађи, где нестају најбољи, да се не промените и да будете достојни те успомене, рекао је министар одбране честитајући присутнима празник.

Начелник Војномедицинског центра Нови Сад пуковник Братољуб Бркљача истакао је да је ВМЦ Нови Сад значајан зато што је једина стационарна војна установа у Војводини.
Најбољи кад је најтеже
- Увек смо били на првим линијама, увек смо први збрињавали рањенике, подједнако се бринули о заробљеницима као и о својим рањеницима. Први смо организовали изолатор за оболеле од птичјег грипа за време Егзита, а за непун сат смо прихватили хируршке пацијенте из Срема за време поплава, рекао је пуковник Бркљача нагласивши да је ВМЦ Нови Сад увек спреман и способан да буде тамо где треба.

Он је нагласио да ВМЦ Нови Сад ради и за цивиле већ шесту годину, да се налази  у мрежи здравствених установа Аутономне покрајине Војводине а да ће се од 1. јануара и званично звати Војна болница Нови Сад и бити наставна база Медицинског факултета Нови Сад.

Данашња свечаност била је прилика да се истакнутим појединцима и институцијама уруче златне плакете Војномедицинског центра. Њих је начелнику јужно-бачкогог округа Милету Новаковићу, Ургентном центру Клиничког центра Војводине, Влади аутономне покрајине Војводине уручио в.д. начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић.
Најбољи кад је најтеже
Свечаној академији присуствовали су и командант Прве бригаде Копнене Војске бригадни генерал Жељко Петровић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници цркава и локалне самоуправе и бројни гости.

Историјат Војне болнице у Новом Саду тесно је везан за историјат Петроварадинске тврђаве. Само неколико година после отварања Берлинске шарите, најстарије војне болнице на свету, указом цара Јосифа Другог, 1786. године, фрањевачки самостан из подграђа Петроварадинске тврђаве претворен је у војну болницу, тада једину и овом делу Европе. У 19. веку дозидани су поједини објекти, а после Првог светског рата урађено је веће реновирање. Од 1952. постаје Војна болница подручја Новог Сада, а од 1984. године носи садашњи назив- Војномедицински центар Нови Сад.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2017
mp4 (169 MB)
Министар Александар Вулин
10.11.2017
mp4 (54,71 MB)
Пуковник Угљеша Јовичић
10.11.2017
mp4 (127,31 MB)
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић
10.11.2017
mp4 (55,96 MB)
Пуковник Братољуб Бркљача
10.11.2017
mp4 (118,31 MB)
Изјава министра Вулина
10.11.2017
mp4 (88,03 MB)
Свечаност