Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2017.

Унапређење сарадње у области одбране са Немачком



Редовне билатералне одбрамбене консултације са представницима Оружаних снага Савезне Републике Немачке одржане су у Савезном министарству одбране Немачке. Делегације два министарства предводили су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Децерната за међународну сарадњу Бундесвера капетан фрегате Маркус Нолте.
 
Саговорници су истакли да је сарадња у области одбране интензивна и разноврсна, уз простор за даљи квалитативан напредак, као и да заједничко ангажовање у ЕУ мисији у Малију представља круну војне сарадње и добру основу за јачање поверења. Потврђено је опредељење за даљи развој сарадње у тежишним и областима од обостраног интереса.
 
Капетан бојног брода Коњиковац изјавио је да је билатерална сарадња у области одбране са Немачком темељна и садржајна, као и да прати укупан тренд развоја односа две земље. Нагласио је да ће сусрети на највишем нивоу заокружити одличну и богату војну сарадњу, и потврдити значај који обе земље дају јачању односа. Истакао је важност потписивања новог Споразума о сарадњи у области одбране између влада Републике Србије и Савезне Републике Немачке ради дефинисања правног оквира.
 
Даљој изградњи поверења допринела би реализација заједничке обуке и вежби, што би дало посебан квалитет сарадњи и подигло ниво оперативних и функционалних способности оружаних снага. Пренео је спремност за јачање војноекономске сарадње, као области у којој има највише простора за унапређење и стварање видљивијих резултата.
 
Капетан фрегате Нолте је оценио да су одбрамбене консултације одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Анализа активности и Плана билатералне сарадње у текућој години показује да су активности добро дефинисане, а да је План објективан и да у потпуности одражава заједнички интерес, уз остварени задовољавајући напредак.
 
Савезно министарство одбране наставиће са подршком Министарству одбране Републике Србије кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“, а сагласио се са предлогом о потреби двосмерности војнообразовне сарадње и већег присуства припадника немачких Оружаних снага у војнообразовним институцијама у Републици Србији. Истакао је позитивна искуства из заједничког ангажмана војномедицинских тимова у мултинационалним операцијама, као и спремност за интензивнију заједничку обуку и вежбе, и њихов допринос јачању изградње поверења на терену.
 
Размотрени су предлози и усаглашене активности билатералне војне сарадње за 2018. годину.