Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2017.

Министар Вулин: ВТИ запошљава нове стручњаке



Свечаним скупом у амфитеатру Војнотехничког института данас је обележенo 69 година постојања те највеће војне научноистраживачке установе у овом делу Европе. 

Честитајући припадницима Института празник министар одбране, Александар Вулин је истакао да је после дуго времена јуче расписан конкурс за пријем 39 младих инжењера као и да је Министарство почело да улаже значајна средства како би се побољшао материјални положај стручњака. Опредељена су средства из буџета Министарства, и у новембру ће Институту бити уплаћено четири милиона динара које ће моћи да искористе за стимулацију.

– Од идуће године, тако ће бити предвиђено и буџетом, имаћете мало другачији положај управо да бисте могли да користите и део сопствених прихода и нарочито оних која долазе из министарства за стимулацију за побољшање материјалног положаја. Дакле, не само да трошите на машине, на опрему,  већ да трошите на људе,  оно што је важније,  скупље и теже обезбедити, а још теже сачувати него било какву технологију, него било какву машину, било какву опрему. Ствари се мењају на боље. Мењају се на боље зато што је ова држава боље пословала, боље функционисала и има више новца. И то што има више новца то ћете и ви осетити. Уосталом ви новце стварате. Од ваше интелигенције, од ваше плодности и прегнућа зависимо и ми, зависи Министарство одбране и Војска Србије у технолошком смислу. Без вас куповали бисмо далеко скупље и били зависни, а ниједна земља не може да се нада да ће бити војно неутрална, да ће бити снажна, да ће имати снажну војску, уколико нема институт као што је ваш. Уколико нема ваш ентузијазам. Уколико нема вашу упорност. Могу да кажем и уколико нема вашу тврдоглавост да  останете баш ту где јесте, да радите за своју земљу. Не може се другачије описати него баш том речју – љубав према сопственој земљи, према позиву, рекао је министар Вулин.



- Шта год да радимо тешко можемо да се такмичимо са много богатијим, који би далеко боље платили интелигенцију, знање, упорност припадника Института. Али ви сте ту, и ви остајете ту, и на ваше резултате смо бескрајно поносни. Уосталом, 70 одсто од свег приказаног на „Слободи 2017” јесте ваш рад, ваше знање, ваше идеје. Не знам колико се великих и моћних земаља могу похвалити таквим бројем, али знам да се Србија тиме искрено поноси.

- После много времена можемо да кажемо да се подмлађујемо, да растемо, и да ћемо учинити све да се и на тржишту такмичимо са можда богатијим, али сигурно не стручнијим, како да привучемо и сачувамо интелигенцију, како да привучемо и сачувамо инжењере,  како да привучемо и  сачувамо све вас иноваторе, који нам отварате и другачије погледе на свет и другачије путеве. На крају обраћања министар је припадницима Института пожелео да остану такви какви јесу, да наставе да раде то што раде најбоље на свету, да воле своју земљу. Истакао је да ће се након свих тих мера, идуће године моћи рећи колико је положај припадника Института унапређен, колико их има више, колико су се подмладили и колико су успешнији, додао је Вулин.

О томе шта се данас ради у Институту на свечаном скупу је говорио директор ВТИ-а  пуковник доц. др Зоран Рајић. Он је истакао да је ове године у наоружање Војске уведен прототип широкопојасног радио-гониометара „хера”, комплет стрелишне опреме са радио управљањем – УПТМ и прототип огртача војничког маскирног М-12 из комплета личне опреме. На завршним испитивањима су: прототип ракетног система „морава” (самоходни ракетни лансер и логистичко возило), прототип модернизованог ракетног система „куб”, прототип аутомобила теренског ФАП 8х8, прототип мултифункцијског упаљача, прототип комплет личне опреме – чизме универзалне, чизме теренске и комбинезон маскирни, прототип микроталасног малошумног појачавача, нулта серија Комплет стрелишне опреме са радио управљањем - уређај за показивање лаких мета, и прототип упаљач тренутно успореног дејства.

Прво јавно ватрено крштење ове године су имали но­ви мо­ду­лар­ни окло­пље­ни „огањ”, про­тив­а­ви­он­ски хи­брид­ни си­сте­м ПА­САРС, бес­по­сад­на плат­фор­ма „ми­лош” са да­љин­ски упра­вља­ном бор­бе­ном ста­ни­цом и друго.



Пуковник доц. др Рајић је изнео и бројчане податке које описују рад у Институту.  Он је рекао да се 2014. у Институту радило на 57 задатака истраживања и развоја, а ове на 77. За те задатке је 2014. утрошено 353 милиона  динара, а ове милијарду и 191 милион динара. Приход који је остварио Институт у овој години је око милион евра, а потписани су уговори у вредности преко два милиона. У том периоду кадар опадао – 481 запосленог имао је 2014, а ове 425. Такође, поред 24 лабораторије које Институт има, ове године су добили и тзв. белу собу, веома битну за ВТИ.

На крају свечаног скупа, за допринос у реализацији циљева и задатака Војнотехничког института, а поводом Дана Војнотехничког института додељена је плакета ВТИ  фабрици „Прва петолетка – Наменска а.д. Трстеник, а захвалнице су додељене и Дирекцији за стандардизацију, кодификацију и метрологију, Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“, ФАП корпорацији а.д. Прибој и Влатаком Институту доо, Београд.

Војнотехнички институт основан је након ослобађања земље – 3. новембра 1948. године – као Војнотехнички институт Југословенске армије. Једно од приоритетних опредељења те установе било је опремање, развој и модернизација војске с ослонцем на сопствене снаге. Они се данас баве истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.11.2017
mp4 (152,1 MB)
Свечаност
03.11.2017
mp4 (279,87 MB)
Обраћање министра Вулина
03.11.2017
mp4 (250,87 MB)
Директор ВТИ