Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2017.

Министар Вулин на промоцији књиге „Срби, амерички ратни хероји“



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас промоцији књиге „Срби, амерички ратни хероји“ Душана Бабца у издању Медија центра „Одбрана“ на Међународном сајму књига.
 
Том приликом, о књизи су, говорили историчар Миле Бјелајац, Драгана Марковић, уредник издања у МЦ „Одбрана“, као и сам аутор.
 
Рецензент тог дела, историчар Миле Бјелајац, указујући на историјски значај Бабчеве књиге за светску војну историју, нагласио је да је у њој дат и својеврсан осврт како на миграције народа са ових простора тако и на просторе Сједињених Америчких Држава. Он је навео,  да су многи Американци српског порекла имали истакнуте каријере у војсци, посебно издвајајући пример пуковника Николе Степановића, који је имао сјајну каријеру и као адвокат и као војни командант и кога је председник Двајт Ајзенхауер именовао за члана дипломатског тима САД у Уједињеним нацијама.
 
Говорећи о идеји за настанак књиге, аутор Душан Бабац је истакао да је желео да бројни ратни подвизи, судбине и одликовања официра и војника српског порекла који су проглашени за ратне хероје, не падну у заборав, како код нас, тако и широм света, па је књига, стога штампана двојезично - на српском и енглеском језику.
 
Током данашње посете Сајму књига, министар Вулин, присуствовао је и промоцији књиге „Заборављени адмирал сер Ернест Трубриџ, изводи из дневника 1915.-1919.“, приређивача Данила Шаренца, суиздање Министарства одбране, Радио Телевизије Србије и амбасаде Велике Британије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.10.2017
mp4 (104,91 MB)
Министар Вулин на промоциј књиге „Срби, амерички ратни хероји“