Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2017.

Министри Вулин и Шојгу положили венце на Гробљу ослободилаца Београда



Поводом обележавања 73. годишњице ослобођења српске престонице, министри одбране Србије и Руске Федерације Александар Вулин и Сергеј Шојгу, данас су, уз државне и војне почасти, положили венце на Гробље ослободилаца Београда и Споменик совјетском војнику. 
 
Министар Вулин је у Спомен-књигу уписао: 
 
"Мир и слобода била су добра и највеће достојанство скромних, знаних и незнаних бораца, како српских тако и руских војника за ослобођење Београда у Другом светском рату. Они су заједно постигли велике циљеве. Захваљујући њима одржано је традиционално пријатељство између наша два народа. Њихови улози били су животи. Нас је кроз историју, по ко зна који пут, повезала заједничка и преживљена несрећа - Други светски рат.
 
Култура сећања нас обавезује да се вечно клањамо сенама бораца за ослобођење Београда, а наши путеви нека нас воде у просперитет и будућност без ратова у целом мирољубивом свету".
 
Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је написао:
 
"Совјетским и југословенским војницима који су дали своје животе у борби са фашизмом. Изражавамо дубоку захвалност братском српском народу због пажљивог чувања наше заједничке историје. Увек ћемо памтити поуке из историје и заједно ћемо се борити против покушаја обнављања фашизма у Европи.
 
Нешто раније, на Гробље ослободилаца Београда венце су положили изасланик председника Републике, представници Министарства одбране, града Београда, амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана, као и представници СУБНОР-а и других организација посвећених неговању  традиције.  
 
Делегација руских ратних ветерана,  предвођена генералима Михаилом Алексејевичем Мојсејевим и Виктором Федоровичем Ермаковим, положила је венце на Споменик совјетским ветеранима на Авали.
 
После вишедневних тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути снагама Црвене армије, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Југославије и тиме окончали четворогодишњи период окупације током којег је страдао велики број Београђана, док је град претрпео велика разарања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.10.2017
mp4 (133,98 MB)
Полагање венаца