Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2017.

Састанак генерала Диковића са председавајућим Војном комитету ЕУ



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са председавајућим Војном комитету Европске уније генералом Михаилом Костаракосом у касарни „Бањица 2“ у Београду.
 
После церемоније свечаног дочека и обраћањa јавности, генерали Диковић и Костаракос, и њихови сарадници, одржали су састанак на коме су разговарали о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.
 
Генерал Диковић је захвалио генералу Костаракосу што је прихватио позив да поново посети Републику Србију, овај пут као председавајући Војном комитету Европске уније.
 
– Наш циљ је да учествујемо у безбедносној структури Европске уније иако нисмо њена чланица, а исто то од нас захтевају и наши партнери из Европске уније, рекао је генерал Диковић, подсетивши да припадници оружаних снага Републике Србије већ учествују у четири од укупно шест мисија колико их тренутно има у свету под покровитељством Европске уније.
 
Све то указује, истакао је начелник Генералштаба, да систем безбедности Републике Србије свим својим активностима у потпуности следи и подржава стратегијско-политичку оријенатацију наше земље у придруживању Европској унији.
 
– Скоро смо завршили све формалности око приступања борбеној групи ЕУ „Хелброк“, а до 2020. године треба да изградимо способности за активно и равноправно учешће у тој групи, за шта имамо подршку како чланица борбене групе тако и чланица Европске уније, рекао је генерал Диковић, истакавши да ће једна од тема разговора с генералом Костаракосом бити и безбедносна ситуација на простору Балкана с посебним освртом на то шта Војни комитет ЕУ захтева од Војске Србије и шта је потребно променити у процесу придруживања ЕУ како би Србија предузела све неопходне кораке и у што краћем року постала њен члан.
 
Председавајући Војном комитету Европске уније је истакао задовољство што има прилику да с генералом Диковићем води свеобухватне разговоре о заједничким стратешким циљевима Србије и Европске уније.
 
– Европска унија као глобални актер има врло важну улогу у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, у којој има свеобухватни приступ. Наша нова глобална стратегија је успоставила оквир за наше будуће активности, рекао је Костаракос напомињући да су три главна стратешка приоритета Европске уније заштита Европе, изградња капацитета и заштита и управљање кризама.
 
Он је пренео захвалност Европске уније Србији на кључној улози и доприносу регионалној стабилности, подсетивши да је Србија већ партнер Војном комитету ЕУ, који високо цени активно учешће припадника Војске Србије у мисијама Европске уније и борбеној групи „Хелброк“.
 
– Желим да искористим ову прилику и одам признање припадницима Војске Србије за професионализам, посвећеност и знање. Захвални смо српском руководству на томе што је упутило своје војнике да учествује у нашим операцијама и мисијама, што је још један показатељ да Европска унија не може бити интегрисана у потпуности као унија без Србије, рекао је генерал Костаракос, уверивши генерала Диковића да српски војници представљају своју земљу и војску с поносом и чашћу.
 
Пре годину дана генерал Диковић потписао је у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније „Хелброк“. Тада је Министарство одбране Србије исказало спремност да у борбеној групи „Хелброк“ учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе. Потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Републике Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ. Борбену групу „Хелброк“ чине Грчка, Бугарска, Кипар, Румунија, Украјина и Србија.
 
У наставку дводневне посете Републици Србији генерал Костаракос ће разговарати и са министрима одбране и спољних послова Александром Вулином и Ивицом Дачићем и присуствовати приказу „Слобода 2017“ на батајничком аеродрому.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2017
mp4 (118,35 MB)
Oбраћање генерала Диковића
19.10.2017
mp4 (200,11 MB)
Обраћање генерала Костаракоса