Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2017.

Министар Вулин: Верујемо у „Јумко“ и његову будућност



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Холдинг компанију „Јумко“ А.Д. у Врању. Министар Вулин се састао са руководством те компаније, а потом обишао погоне предионице, ткачнице, дораде, балистике и финалне производње.
 
Према речима министра Вулина, када је 2015. године изгледало да је „Јумко“ дефинитивно пропало, да од њега ништа више неће бити и да ће Град Врање, заједно са „Јумком“, почети да тоне у економску катастрофу, Александар Вучић је рекао да ће „Јумко“ радити и да ће држава учинити све да проради и да добро ради.
 
- И као што видите, био је у праву. Уз огроман самопрегор свих радника „Јумка“, уз разумевање запослених, уз подршку Града, Министарства привреде и читаве Владе, „Јумко“ је постало предузеће које не мора да се боји за своју будућност. До краја месеца, Влада Републике Србије ће донети одговарајући закључак у смислу конверзије и преузимања одговарајућег власништва, а онда очекујемо да ћемо врло брзо проћи, и кроз УППР, и да ће „Јумко“ моћи да постане део одбрамбене индустрије Србије. Када се то буде десило, а десиће се зато што тако желимо и зато што сви верујемо у „Јумко“ и његову будућност, судбина „Јумка“ ће бити извесна и сигурна, истакао је министар Вулин.
 
Он је нагласио да то значи да ћемо имати стабилно и сигурно тржиште, али значи и да ће Војска Србије имати сигурног партнера од кога ће увек моћи да очекује задовољење свих својих потреба.
 
- У овој години, одбрамбена индустрија Србије је пребацила прошлогодишњи резултат за читавих 20 процената и сигурни смо да ће оних прошлогодишњих 484 милиона долара бити далеко превазиђено. У овом тренутку, у одбрамбеној индустрији ради 11.815 радника, а на производњи наоружања и војне опреме ради  20.000 радника. Одбрамбена индустрија Србије и производња наоружања и војне опреме постају, и постали су, изузетно значајна привредна грана. Држава ће наставити да улаже, ове године смо уложили 49 милиона евра у одбрамбену индустрију Србије, а сигурни смо да ћемо у складу са резултатима те индустрије имати разлога да улагања наставимо и даље, поручио је министар одбране.
 
Србија види своју шансу, нагласио је министар Вулин и додао да се нада да ће Србија  управо због тога већ до краја године донети закон у коме ће коначно бити регулисана могућност да се улаже у одбрамбену индустрију Србије.
 
- Наравно, то неће бити распродаја одбрамбене индустрије Србије, већ ће бити регулисано да само до нивоа од 49 процената може доћи до улагања. Дакле, онај ко може да нам донесе новац, тржиште и технологију је свакако добродошао, али ће управљачки капацитет и управљачки пакет увек остати у рукама државе, јер је одбрамбена индустрија Србије свакако нешто што нам је стратешки важно и без чега не можемо да останемо. Захвалио бих на првом месту радницима „Јумка“, на годинама самопрегора, пожртвовања, одрицања и поверења у своју компанију, али и поверења у своју државу. И то се исплатило, поручио је министар Вулин.
 
Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић захвалио је министру Вулину јер је обезбедио континуитет односа Министарства одбране и Војске Србије према овој компанији.
 
- Министарство привреде ставило је „Јумко“ на списак 11 стратешких предузећа. Све оно што су планови ове компаније дефинитивно не би било могуће без Министарства одбране и Војске Србије. Од вас очекујемо да дате подршку идеји и концепту Владе да ова компаније опстане, да буде велики покретач раста и развоја економије и у Србији и Граду Врању, рекао је Стевановић.
 
Генерални директор Бранислав Трајковић истакао је да је данашњи састанак био веома конструктиван и да је руководство компаније веома задовољно постигнутим резултатима.
 
ХК „Јумко“ А.Д. Врање је водећа текстилна компанија у Србији која се бави производњом предива, тканине, конца и готових одевних предмета. Израђује различите одевне предмете и опрему за Војску Србије као и униформе и радна одела за раднике државних институција, јавних и привредних предузећа и здравствених центара. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.10.2017
mp4 (207,23 MB)
Изјава министра Вулина
16.10.2017
mp4 (112,98 MB)
Изјава Драгана Стевановића
16.10.2017
mp4 (84,11 MB)
Изјава Бранислава Трајковића
16.10.2017
mp4 (163,72 MB)
Посета