Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2017.

Стабилна попуна Војске Србије




Одговарајући на новинарско питање о попуни и одласку припадника из редова Војске Србије, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић је истакао да се питања те врсте решавају свакодневно, а да се Војска с проблемима те врсте суочава од преласка на професионални начин попуне, и да није реч о нечему новом.

-   У Војску Србије људи долазе и из ње одлазе. Oдлазе у зависности од њихових жеља, могућности, али и потреба Војске. Данас имамо мали број земаља у свету које се могу похвалити и бити задовољне са интересовањем људи за службу у војсци, тако да, то што се код нас догађа, у смислу повећаног или смањеног интересовања, није ништа ново, рекао је начелник Генералштаба.
Он је истакао да је истина да сваки добро обучени професионални војник, односно војник по уговору, који напушта Војску иза себе оставља упражњено место и које тражи поновну обуку.



- Све су то ризици које смо процењивали и знали мање или више када смо се одлучивали за професионални начин попуне. Ја не кажем да је тај начин најбољи, он је подложан дневним анализама и често разговарам са стручњацима војне струке, својим колегама о томе. Нормално је да ће сваки наш припадник, професионални војник, који нађе бољи посао, покушати да иде тамо где су већа примања, где му послодавац нуди више, али не бих рекао да је то толико изражен проблем и, што је најважније, то не  доводи у питање способности Војске, то је процес који траје и ми имамо решења.

- Осим што смо оставили могућност добровољног служења војног рока, лично ме радују и одређена настојања и размишљања да покушамо да и оне људе који нису у Војсци, ни добровољно ни професионално, на неки начин припремамо за оно што их очекује у одбрани земље. То је одлична вест – рекао је генерал Диковић и истакао да имамо стабилну попуну Војске, а да ће „све оно што је министар изнео, по питању побољшања статуса, сигурно позитивно утицати на интересовања свих да раде у Војсци“.
У  2017. години у Војску Србије примљено  је 1114 професионалних војника. У процесу пријема налази се још 867 лица.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2017
mp4 (171,94 MB)
Изјава генерала Диковића